Viroloog Steven Van Gucht: ‘Familie en vrienden zijn de echte risicocontacten’

Viroloog Steven Van Gucht © belga

Vanaf vandaag mogen we opnieuw vier personen ontvangen thuis, op voorwaarde dat we de afstandsregels respecteren en dat die nieuw gevormde ‘bubbels’ intact gehouden worden. Die versoepeling van de maatregelen is niet zonder risico’s, oordeelt viroloog Steven Van Gucht.

De Nationale Veiligheidsraad had woensdag beslist om beperkt sociaal contact weer mogelijk te maken. Voortaan – vanaf vandaag zondag – mag elk gezin tot vier mensen ontvangen. Het gezelschap moet wel beperkt blijven tot dezelfde mensen, die bovendien niet meer met andere mensen kunnen afspreken. Hoewel ook tijdens die bijeenkomsten de afstandsregels gerespecteerd moeten worden, houdt uitgerekend die versoepeling van de maatregelen extra risico’s in , vindt viroloog Steven Van Gucht.

De viroloog waarschuwt er in het VRT-programma De Zevende Dag voor dat er vooral binnenskamers opgelet zal moeten worden. Beelden van mensen die elkaar buiten – op afstand – ontmoeten, zijn niet echt verontrustend volgens hem. Contacten met verwanten zijn een andere kwestie.

Risicocontacten binnen de familie- en vriendenkring

‘Instinctief hebben we schrik van een vreemde die ons gaat besmetten, zoals iemand die we zien in het warenhuis die te dicht komt, maar dat is meestal niet het risicocontact. De echte risicocontacten zijn de familie en de vrienden, de mensen die we kennen, met wie we veel familiairder omspringen’, waarschuwt hij. ‘Winkels kunnen goed georganiseerd worden: door het dragen van maskers, door afstand te houden, met voorzieningen om het personeel te beschermen… Ik heb het meeste schrik van privécontacten’, klinkt het. ‘Het motto moet nu zijn: blijf in uw kot bij de minste symptomen of na contact met iemand met symptomen. En hopelijk kunnen we dat lang aanhouden’, aldus Van Gucht.

‘Gezond verstand’

Minister De Block roept op haar beurt op om het ‘gezond verstand’ te laten gelden. “Denk na, want elk contact kan gevolgen hebben’, zegt ze. Volgens de minister is het precies in familieverband moeilijk om de regels na te leven. ‘Het is moeilijk om dat kleinkind dat je al zo lang niet hebt gezien niet in je armen te sluiten. Dat gaat tegen alle emoties in’, aldus De Block, ‘maar toch is het belangrijk om ook binnenskamers afstand te houden’.

‘We dromen nu allemaal van het normale leven, maar we moeten beseffen dat we dat normale leven misschien nooit meer zullen hebben’, waarschuwt de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Partner Content