Vijfhonderdtal extra opvangplaatsen asielzoekers in Brussel

De afspraak werd gemaakt tijdens een overleg met alle betrokkenen op het kabinet van staatssecretaris Courard.

Tijdens een overleg op het kabinet van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) is dinsdagavond afgesproken om op korte termijn in het Brussels gewest een 500-tal bijkomende opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren.

Courard nodigde de Brusselse gemeenten en OCMW’s op zijn kabinet uit om een antwoord te zoeken op het prangende opvangtekort voor asielzoekers in Brussel.

Rond de tafel zaten ook vertegenwoordigers van premier Leterme en federaal staatssecretaris Wathelet. Ook de Brusselse ministers Brigitte Grouwels en Evelyne Huytebroeck namen aan het overleg deel. De asielpartners en vluchtelingenorganisaties waren eveneens uitgenodigd.

Tijdens de vergadering werd een lijst gemaakt van plaatsen waar er tijdelijk aan opvang kan worden gedaan, in afwachting van meer structurele oplossingen. Volgens Courard is het de bedoeling om op korte termijn een 500-tal plaatsen extra te creëren.

Kwart miljoen voor dringende maatregelen

De staatssecretaris drong er tijdens de vergadering bij de gemeenten op aan tijdens de winterkoude geen mensen meer op straat te zetten.

‘Als een gemeente geconfronteerd wordt met de ontruiming van een kraakpand of een station is het wenselijk dat ze maatregelen neemt voor alternatieve huisvesting’, aldus de staatssecretaris. Hij maakt 250.000 euro extra vrij voor dringende maatregelen in
Charleroi, Luik, Antwerpen, Gent en Brussel.

Tijdens de vergadering manifesteerden een 150-tal mensen zonder papieren in de inkomhal van het kabinet. Het ging vooral om Afghanen en Pakistanen.

Eerder op de dag had Courard bekend gemaakt dat er op korte
termijn 400 plaatsen gecreëerd worden in een gebouw in Elsene.

Kritiek burgemeester Etterbeek

Burgemeester Vincent De Wolf van de Brusselse gemeente Etterbeek leverde dinsdagavond in Terzake (Canvas) forse kritiek op Courard. HIj hekelde de ‘paniekpolitiek’ en ‘amateurpolitiek’. Volgens hem komt de staatssecretaris veel te laat met zijn initiatief, op een moment dat er in volle winterperiode al mensen op straat leven.

De Wolf, die tevens voorzitter van de conferentie van Brusselse burgemeesters is, hekelde dat hij geen uitnodiging gezien, gehoord of ontvangen heeft om aan het overleg deel te nemen. Courard verzekerde echter dat de uitnodiging wel degelijk naar iedereen is verstuurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content