‘Vijf tot zes keer meer mensen besmet met griepvirus’

© Belga

De griepepidemie zit op een piek. Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn er vijf tot zes keer meer besmet dan vorig jaar. Een van de oorzaken is dat het vaccin niet goed zou zijn samengesteld.

Er zijn dit jaar vijf tot zes keer meer mensen besmet met het griepvirus dan in 2014, zegt viroloog Marc Van Ranst op het Radio 1-programma ‘De Wereld Vandaag‘. Een “ongelukkige samenstelling” van het griepvaccin is volgens Van Ranst een van de redenen voor het hoog aantal zieken.

De griepepidemie zit op een piek. Vijf tot tien procent van de bevolking zal dit jaar besmet zijn geweest met het griepvirus. Vooral oudere mensen zijn meer besmet geraakt. Nochtans laat deze bevolkingsgroep zich het meest vaccineren.

‘Vaccin slaat minder goed aan’

Dat vaccin zou dit jaar echter niet goed genoeg zijn samengesteld. “Het belangrijkste virus is deze keer door de samenstellers niet mee opgenomen in het vaccin, waardoor het minder goed aanslaat”, zei Van Ranst. “Maar de samenstelling van het vaccin gebeurt zoals een weersvoorspelling, met gegevens van enkele maanden voordien. Aangezien het griepvirus niet stilstaat, kan het vaccin niet optimaal worden samengesteld. Maar dit gebeurt maar een keer om de acht à negen jaar.”

‘Het ergste is voorbij’

Doordat de ouderen het meest worden besmet, zal ook het aantal overlijdens op dit moment hoger liggen dan in vergelijking met vorig jaar. Maar Van Ranst maakt wel een nuance. “We zullen in deze periode met oversterfte te maken hebben. Maar dat betekent dat er in de komende maanden een ondersterfte zal zijn.”

Hoewel de kans op besmetting ook de komende weken blijft bestaan, is het ergste voorbij. “Nu de krokusvakantie is begonnen, zullen we de besmettingscurve snel zien dalen”, besluit Van Ranst. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content