Vier grote legeraankopen leveren minder terugverdieneffect op dan verwacht

© AFP

De vier grote legeraankopen die de regering-Michel in oktober 2018 goedkeurde, hebben minder economische terugverdieneffecten opgeleverd dat destijds door minister van Economie Kris Peeters was aangekondigd, zo schrijft zakenkrant L’Echo zaterdag.

Op basis van gegevens van huidig minister van Economie Pierre-Yves Dermagne is er tot nu toe een positief effect voor de Belgische industrie van 1,286 miljard euro, in verband met de vier belangrijkste bewapeningsprogramma’s (F35-gevechtsvliegtuigen, pantservoertuigen, mijnenjagers en drones, red.). Die programma’s kostten de overheid 6,726 miljard euro.

Op lange termijn zou het terugverdieneffect kunnen stijgen tot 4,5 miljard of zo’n 65 procent van het geïnvesteerde bedrag, zeggen specialisten.

De zakenkrant wijst erop dat Kris Peeters, destijds minister van Economie, alleen al voor de F35-vliegtuigen uitging van een terugverdieneffect van 3,69 miljard euro, “of ongeveer het volledige investeringsbedrag”. Maar bij het kabinet van Dermagne gaat men nu uit van een terugverdieneffect van 1,845 miljard, schrijft L’Echo.

Partner Content