Video: 2.600 jaar culturele geschiedenis in vijf minuten

Leonardo Da Vinci © Istock

Al eeuwenlang migreren mensen over de hele wereld waardoor er culturele interactie ontstaat. Deze video toont de verspreiding van 2.600 jaar culturele geschiedenis in vijf minuten.

Migratie is van alle tijden. Al eeuwen langen verhuizen mensen om uiteenlopende redenen. Voor historici enorm boeiend, maar tegelijkertijd erg complex om weer te geven en te analyseren. In plaats van een klassieke stamboom goten enkele wetenschappers de verspreiding van 2.600 jaar cultuurgeschiedenis daarom in een verhelderende video.

De video is gebaseerd op een recent academisch onderzoek. Een team van Amerikaanse, Zwitserse en Hongaarse historici en wetenschappers werkten samen om de culturele geschiedenis in kaart te brengen. Zo worden de bewegingspatroon van onder meer koning David van Israël en Leonardo da Vinci in kaart gebracht naast 150.000 andere personen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Eurocentrisch

De grafiek zelf is opgebouwd door één simpele gedachte. De geboorte van een persoon wordt weergegeven in een blauwe lijn, iemands dood in een rode. De verbinding toont hoe mobiel iemand is tijdens zijn leven. Door deze simpele weergave wordt het belang van verschillende historische processen duidelijk. Opvallend is hoe het Romeinse Rijk mensen van heel de wereld aantrok of hoe Cordoba het culturele centrum werd tijdens de Moorse periode.

Al heeft de video ook enkele gebreken, zo is hij vanuit een erg eurocentrische visie opgesteld. Er wordt nauwelijks gekeken naar de culturele uitwisseling tussen Latijns-Amerika, Afrika en Azië. En ook de gedwongen migratie van de inheemse bevolking in de Verenigde Staten komt niet aan bod. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content