Vervoort: ‘Niet bedoeling federale regering met naziregime te vergelijken’

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) © Belga

‘Ik wilde bepaalde feiten uit de geschiedenis in herinnering brengen om het debat te openen’, verklaart Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zijn uitspraken. ‘Het was niet de bedoeling de federale regering te vergelijken met het naziregime.’

“Ik wilde gewoon bepaalde feiten uit de geschiedenis in herinnering brengen om een vraagstuk aan te kaarten en het debat te openen. Het was echter geenszins mijn bedoeling wie dan ook te kwetsen of te beledigen. Als dit toch het geval is, dan spijt mij dat.” Zo reageert de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) op de hetze rond zijn uitspraak in De Tijd.

‘Spijtig’

Vervoort zette zich in de krant met een forse vergelijking af tegen het voornemen van de federale regering om Syriëstrijders hun nationaliteit af te pakken. “Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen”, stelde hij.

De uitspraak kon op weinig begrip rekenen bij de andere ministers die deelnamen aan het Overlegcomité. Premier Charles Michel (MR) noemde de verklaringen “idioot en afschuwelijk”. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had het over “van de pot gerukt” en “spijtig”.

‘Bezorgdheid’

Vervoort verduidelijkt nu dat hij geenszins de bedoeling had om de federale regering te vergelijken met het naziregime. “De bestrijding van het terrorisme en het radicalisme zijn fundamentele kwesties. Bepaalde voorstellen, zoals de intrekking van de nationaliteit, doen echter een reële en gerechtvaardigde bezorgdheid rijzen in verband met de mensenrechten en fundamentele vrijheden.” De minister-president benadrukt dat hij de federale regering zal steunen in haar strijd tegen het terrorisme. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content