Opinie

Karl van den Broeck

Verstrikt in een derde net

Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

Ingrid Lieten (SP.A) heeft zichzelf kaltgestellt in de Vlaamse regering. Of liep ze in de val?

Krijgt de VRT een derde net of niet? Over die vraag wordt al een half jaar gepalaverd tussen de VRT en de Vlaamse regering en tussen de Vlaamse meerderheidspartijen onderling.

Op papier klinkt het goed. Kinderen en jongeren hebben recht op een eigen net dat niet voortdurend wordt onderbroken door sportuitzendingen of andere evenementen. Ketnet is een krachtig wapen tegen de ‘commerciële’ kinderzenders die bulken van de kinderreclame. En jongeren hebben recht op een tv-equivalent van Studio Brussel. Dan kan De Kunstbende van Villanella eindelijk deftig op Vlaanderen losgelaten worden. Dan kunnen er speciale muziek- en cultuurprogramma’s komen voor jongeren die toch iets meer diepgang hebben dan de gemiddelde videoclip of horoscoopchat op JIM TV. Een politieke talkshow waar de Vlaamse Jeugdraad aan werkt, zou dan ook meer weerklank kunnen krijgen. En wie maakt Het Leugenpaleis anno 2011?

Er is in Vlaanderen meer dan ooit behoefte aan media die de stem van jongeren doen weerklinken en de wereld en het wereldnieuws vanuit hun oogpunt bekijken. Alleen dan kan er adequaat weerwerk worden geboden tegen de bazookapolitiek van licht dementerende egotrippers als Louis Tobback. (Zou die zich nog herinneren dat het zijn generatie is die ons met de staatsschuld opzadelde?)

Maar tussen droom en daad staan budgettaire bezwaren. De VRT wil wel een derde net maken, maar dan eentje dat uitzendt tot in de vooravond. Daarna zou Canvas gewoon ‘overlopen’ met meer evenementiële programma’s. Zo’n derde net light is veel goedkoper dan een jongerennet waarvoor massa’s eigen programma’s moeten worden gemaakt. Bovendien wordt steevast het cirkelargument ‘jongeren kijken toch geen’ tv bovengehaald. Hoe kun je dat nu weten als je als openbare omroep geen tv voor jongeren maakt? En als die bewering zou kloppen, waarom begonnen commerciële stations dan met aparte jongerenkanalen? Wat wél al vaker is bewezen: jongerenprogramma’s op een generalistische zender werken niet. Het is zoals met baancafés waar ouderen trouw gaan dansen: je gaat er de jongeren niet massaal naartoe krijgen omdat je een Decaporgel even techno laat spelen.

De meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A schreven samen een resolutie waarin een onderzoek naar de ‘wenselijkheid, haalbaarheid en betaalbaarheid van een derde kanaal voor kinderen en jongeren’ werd aangekondigd. Voor alle waarnemers in de Wetstraat en de Reyerslaan was dat een eersteklas begrafenis van het derde VRT-net. Een kinderzender zou nog kunnen, maar voor een jongerenzender is toch er geen geld. Elk onderzoek zou dat glashelder aantonen. N-VA en CD&V waren nogal verbaasd dat SP.A ‘de truc met het onderzoek’ zomaar lieten passeren.

Wat Mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) bezielde om in Humo dan toch de nakende geboorte van het kinder- en jongerennet aan te kondigen, is onduidelijk. Wilde ze de vlucht vooruit nemen, of nam ze haar wensen voor werkelijkheid? Feit is dat ze zichzelf nu definitief heeft kaltgestellt in de Vlaamse regering. Voor de camera’s is Kris Peeters (CD&V) nog lief, maar hij is vastbesloten Lieten niets meer te gunnen tijdens deze legislatuur. Open VLD hoopt al openlijk op een coalitiewissel.

En wat nu? Blijven de jongeren oorverdovend stil, of schieten ze Lieten te hulp. Is een jongerenzender geen betoging waard? Of krijgt Louis Tobback dan toch gelijk?

Karl van den Broeck

Partner Content