Opinie

Tessa Vermeiren

Verkiezingsstilte in Bornem

Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Ik woon in een gemeente die tot de meest tevredene van Vlaanderen behoort. Bestuur en burgemeester scoren bijzonder goed in het buurtonderzoek van het Nieuwsblad, we halen de achtste plaats in de rangschikking.
Als 36 jaar is Jo Van Eetvelt burgemeester. Zelfs al is 85 procent van de inwoners tevreden volgens hoger genoemd onderzoek, toch begint zo’n lang rijk onvermijdelijk te irriteren.
Oppositielid Gunter Joye (VLD) is 37 en heeft al 36 jaar dezelfde burgemeester. Ronny Cuyt, lijsttrekker Sp.a met het meeste voorkeursstemmen na de burgemeester, zit met enig geluk na deze verkiezingen vijfentwintig jaar in de gemeenteraad, waarvan nu al zeker 24 in de oppositie.

Mijn collega’s op de redactie klagen erover dat in hun gemeente de kandidaten die zich willen komen “voorstellen” de deur plat lopen. In Bornem is het zeer stil. Zelfs mijn buurman Geert Docx en zijn vrouw actrice Ini Massez, die allebei op de lijst van Groen! staan, hebben nog niet eens de moeite genomen om mijn stem te vragen.
Visueel is de gemeente wél zwaar vervuild, met onvoorstelbaar veel oranje. De burgemeester prijkt in een ouderwets kadertje tussen zijn medekandidaten, als een soort opa om aan de muur te hangen, hij is dan ook 69.
Maar daarnaast heeft hij een jeugdfoto bovengehaald, nieuwkomers zullen hem daarop nauwelijks herkennen. Dus of dat verstandig is?

Dat de VLD individualisten zijn is méér dan duidelijk. Allemaal koppen op de borden tegen veelkleurige achtergrond, het blauw is bijna bijkomstig. Wel hebben ze gisteren een bijzonder dure verkiezingsbrochure gebust. Een heus gebonden boek, duur papier, véél foto’s, kalkinlegjes, uitklappende bladzijdes, waarin ze hun programma uit de doeken doen en middels een goede cartoonist flink de draak steken met de burgervader. Bijna ongehoord in peaceful Bornem. Een prikkelcampagne, duidelijk gesponsord door kapitaalkrachtige partijleden of door een drukker uit eigen rangen, die eens wil tonen wat hij kan.

De socialisten voeren een positieve campagne met een warm rood hart. Niks aggressiefs. Hoewel, wat ze te vertellen hebben, weet ik op dit moment nog niet, want ik heb nog geen programma in de bus gekregen. Wordt dat de uitsmijter van deze rustige campagne? Hun lijsstrekker Ronny Cuyt is wel alom aanwezig, bijna levensgroot uitgesneden in hard karton met dat fameuze Bornemse hart in zijn handen. De kartonnen Ronny lijkt bij nacht te worden gestolen. Door dames die hem in hun hart dragen en dus in hun slaapkamer willen hebben, of door vuige trawanten van de meerderheid, die dit een té goed idee vinden? Wie zal het zeggen, hoewel de vermoedens wel één richting uitgaan. Ronny gaat een beetje Freya achterna, hoewel hij moet het niet van zijn benen hebben, Ronny.

Het gemeentebestuur heeft vorige zaterdag de nieuwe fietspaden ingereden, ondermeer in mijn buurt. Na de laatste inspectie door de schepen van openbare werken, werd duidelijk opdracht gegeven om meteen om de honderd meter een flink bord van de besturende meerderheid neer te planten langs dat pad. Fietser, besef aan wie u dit te danken heeft… De boodschap is duidelijk.
Alleen de VLD had in mijn dorp, Weert, de euvele moed er een paar van hun kleurrijke plakkaten tussen te poten.

Eén partij, Vlaams Belang, maakt zich in haar programma, dat als eerste in de bus viel natuurlijk druk over het “Vlaamse” karakter van Bornem dat moet behouden blijven en over de veiligheid. Voor het eerst staan op twee lijsten Bornemnaars van vreemde origine. Maar hoe dan het Vlaamse karakter van een rijke gemeente als Bornem bedreigd zou worden, het is mij een vraag.
Maar het idee is alles natuurlijk, in mijn landelijk zeer rustige straat zijn recent mensen uit Antwerpen komen wonen en die hebben meteen een kaartje voor hun raam geplaatst met de boodschap dat hun hond maar 5 seconden nodig heeft om je naar de keel te vliegen.
Waar dat voor nodig is, vraag ik mij oprecht af. Ze hadden beter eerst eens met hun buren gepraat in plaats van aan te nemen dat wat dit soort propaganda vertelt, waar is.
Het grootste probleem van Bornem, de dure huisvesting, blijkt tot mijn grote spijt toch maar een mineur thema te zijn in deze rijke gemeente. Toch was het een hot topic tijdens de recente bevraging van de bevolking.
Enfin, de verkiezingen in Bornem, weinig animo wegens iedereen blijkbaar tevreden dus. Het is eens wat anders dan verkiezingen in een stad als Antwerpen, waar ik 31 jaar woonde.

Partner Content