Verkiezingspoll: zondag gaat het over werk, niet over een staatshervorming

© BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Werkgelegenheid is het belangrijkste thema van de verkiezingen. Van een nieuwe staatshervorming liggen maar weinig kiezers wakker. Dat blijkt uit een online verkiezingspoll op Knack.be en Levif.be waaraan ruim 55.000 mensen deelnamen.

Uit een online verkiezingspoll op Knack.be en Levif.be blijkt dat werkgelegenheid, de economische crisis en een lastenverlaging voor de deelnemers de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen zijn.

Meer dan 1 op 2 deelnemers zegt dat werkgelegenheid het belangrijkste verkiezingsthema is. Slechts 1 op 10 deelnemers geeft aan dat een verdere staatshervorming hoog op de agenda moet staan van de onderhandelaars over een volgend regeerakkoord.

De poll liep in de periode voor de commotie over uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over werklozen.

Ook het immigratiebeleid en veiligheid/justitie worden door de deelnemers aangegeven als belangrijke thema’s die meespelen bij hun keuze in het stemhokje. Onderwijs, gezondheidszorg en milieu scoren eerder matig.

Het prioriteitenlijstje wordt afgesloten met mobiliteit, een staatshervorming en energie.

Meer dan vier op tien deelnemers is bang voor de uitslag van de verkiezingen van zondag. Bij de Franstalige deelnemers gaat het om 71,8 procent, bij de Nederlandstaligen om 36,6 procent. In dezelfde poll gaf 39,5 procent van de Vlamingen aan dat ze voor N-VA zullen stemmen.

Nog opvallend: 8 op 10 deelnemers geeft aan dat ze vinden dat politici te weinig bezig zijn met het algemeen belang en te veel met partijpolitieke belangen. Van alle deelnemers geeft 85,5 procent aan tevreden te zijn dat de federale en regionale verkiezingen samenvallen zoals op 25 mei het geval is. Bij de Franstaligen gaat het 90,4 procent, bij de Vlamingen om 84,1 procent.

Het verschil tussen Vlamingen (50,5 procent) en Franstaligen (85 procent) wordt groot bij de vraag of er een federale kieskring moet komen.

En ruim de helft van de deelnemers (53,6 procent Vlamingen en 62,8 procent Franstaligen) vindt dat hij in het stemhokje niet alleen voor een partij maar meteen ook al voor een coalitie zou moeten kunnen stemmen.

De poll liep in de periode voor het overlijden van CD&V-boegbeeld Jean-Luc Dehaene. Er namen 55.338 mensen op een geldige manier aan deel van wie 69 procent mannen en 31 procent vrouwen. Het overgrote merendeel van de deelnemers heeft een hoog opgeleid profiel dat overeenstemt met het bezoekersprofiel van de websites Knack.be en Levif.be.

Partner Content