Verkiezingsdebat Mechelen: Kopstukken bikkelen over loonkost, uitgaven en mobiliteit

© BELGA

Politieke kopstukken uit de provincie Antwerpen wisselden van gedachten tijdens een door Voka georganiseerd debat in Mechelen. Vooral mobiliteit en – nogmaals – het Oosterweeldossier zorgden voor animo.

Het Huis van de Ondernemer in Mechelen was het decor voor een pittig debat georganiseerd door Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. Voka heeft een memorandum opgesteld met wat volgens hen de prioriteiten zijn voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen en liet enkele kopstukken uit de regio daarover in debat gaan.

Rond de tafel zaten provinciale lijsttrekkers Caroline Gennez (sp.a), Bart Somers (Open Vld) en Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) maar ook federaal parlementslid Kristof Calvo (Groen, 2de plaats Kamer), fractievoorzitter Vlaams Parlement Koen Van den Heuvel (CD&V, 3de plaats Vlaams Parlement) en Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA, 4de plaats Vlaams Parlement).

Verkeersinfarct

Tijdens het debat werden drie prioriteiten besproken: de loonkosten die moeten dalen, het beperken van de overheidsuitgaven en de mobiliteit. Vooral dat laatste zorgde voor een verhitte discussie over het Oosterweeldossier. Het arrondissement Mechelen dreigt net zoals Antwerpen en Mechelen dicht te slibben door het verkeer. Er moet dus nu reeds gedacht worden aan oplossingen en die “Oost-West”-verbinding moet het gebied Klein-Brabant-A12 verbinden met Lier en Heist-op-den-Berg.

“Mechelen werkt momenteel aan een vernieuwde stationsomgeving en zorgt dat de circulatie aan de westkant van de stad verbetert”, aldus Bart Somers. “Maar als dat dossier uitgevoerd is, tegen 2019, moeten we meteen kunnen starten met het volgende probleem: de ‘superknoop’ die Mechelen-Noord aan het worden is. We moeten nu plannen maken vooraleer we onze grootste troef, de centrale ligging, gaan kwijtspelen omdat alles stilstaat. Dit mag geen tweede Oosterweeldossier worden.”

De politici zijn het er dan ook over eens dat de politieke zwaargewichten uit de regio moeten samenwerken om dit dossier efficiënt en snel aan te pakken. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content