Analyse van de positie van de PS bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.
De affaires waarin de PS verwikkeld was, hebben de partij bij de lokale verkiezingen van 2006 geen deugd gedaan. Ze speelde in een aantal belangrijke steden de absolute meerderheid en enkele burgemeesterssjerpen kwijt en werd in sommige bastions zelfs naar de oppositiebanken verbannen. De partij mocht sindsdien 111 burgemeesters en 450 schepenen leveren. Op 14 oktober wil de PS opnieuw lokaal op het voorplan treden.
Premier
De Franstalige socialisten trekken de kaart van de nabijheid en het dagelijkse leven, met een campagne die bestaanszekerheid als een van de prioriteiten naar voren schuift. Ook levert de partij voor het eerst in dertig jaar een Franstalige als premier.
Maar terwijl de partij het land mee uit de institutionele crisis haalde, moest diezelfde regering in tijden van economische crisis een aantal begrotingsmaatregelen nemen die haar kwetsbaar maken op haar linkerflank, vooral binnen de syndicale rangen.
Schandaal
Het schandaal rond de sociale huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne kostte de PS in Charleroi in eerste instantie de absolute meerderheid, en nadien zelfs het burgemeesterschap, wat neerkwam op een aardverschuiving in de stad aan de Samber.
Paul MagnetteHet is nu aan kandidaat-burgemeester en federaal minister Paul Magnette om opnieuw de absolute meerderheid binnen te halen. Bij de verkiezingen in 2009 en 2010 boekte Magnette in Charleroi met ongeveer 20.000 stemmen al een mooi resultaat. Indien hij het tot burgemeester schopt, verlaat Magnette de federale regering.
Ook in Namen leden de socialisten een verkiezingsnederlaag na een affaire rond openbare aanbestedingen en belandden ze op de
oppositiebanken. Ook daar is de uitdaging voor Waals minister Eliane Tillieux duidelijk: de stad heroveren.
In Hoei moeten huidig burgemeester Alexis Housiaux en Christophe Collignon voormalige kopvrouw Anne-Marie Lizin doen vergeten. De vroegere Senaatsvoorzitster zwaaide 25 jaar met de scepter in Hoei, tot ze uit de gratie viel in verband met feiten waarover het gerecht zich nog moet uitspreken.
Het mogelijke vertrek van Magnette naar Charleroi en van Rudy Demotte naar Doornik – hijzelf heeft steeds gezegd dat hij zijn mandaat als minister-president tot 2014 zal uitdoen – zal ongetwijfeld een domino-effect teweegbrengen. Het is niet uitgesloten dat daarbij ook de vraag van het voorzitterschap van de partij, dat nu wordt waargenomen door Thierry Giet, op tafel zal belanden.
Een van de namen die daarbij opduiken, is die van vicepremier Laurette Onkelinx. Zij komt opnieuw op in Schaarbeek, al is de kans klein dat ze Bernard Clerfayt zijn sjerp zal kunnen afsnoepen.
Elio Di Rupo
Premier Elio Di Rupo gaat zelf voor een derde mandaat als burgemeester in Bergen.
In Luik duwt Jean-Claude Marcourt de PS-lijst, die wordt aangevoerd door burgemeester Willy Demeyer. Hij was een van de zeldzame uitzonderingen binnen de partij die zes jaar geleden vooruitgang boekte in een grote stad.
In Amay probeert voormalig minister-president Robert Collignon terug het laken naar zich toe te trekken. Voormalig Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux snoepte in 2006 het burgemeesterschap af dankzij de steun van de MR.
Brussel
In het Brussels gewest mikt de 73-jarige lijsttrekker Philippe Moureaux op een nieuwe termijn als burgervader van Molenbeek, net als Freddy Thielemans in Brussel-stad. Minister-president Charles Picqué maakte al meermaals duidelijk dat hij zijn politieke loopbaan in Sint-Gillis wil afsluiten en liet zelfs verstaan dat hij mogelijk nog voor 2014 opstapt als Brusselse regeringsleider. (Belga)