Verhofstadt krijgt restauratiepremie van 327.784 euro voor privéwoning

© Reuters

Europarlementslid Guy Verhofstadt krijgt een restauratiepremie van 327.784 euro voor het huis in Gent waarin hij gaat wonen. Verschillende overheden betalen 40 procent van zijn verbouwing. Zijn premie is vorige donderdag goedgekeurd.

Oud-premier Guy Verhofstadt is al enige tijd een historisch pand in de Lievestraat in Gent aan het verbouwen, samen met twee gezinnen. Het gaat om het Waterhuis, in de schaduw van het Gravensteen, een gebouw dat vorige zomer te koop stond voor anderhalf miljoen euro. Op dat ogenblik was het niet meer dan een ruïne. Na de verbouwing komen er drie appartementen, in één daarvan gaat Guy Verhofstadt wonen.

40 procent subsidies

De kosten van de renovatie worden geraamd op 820.000 euro. Het gebouw is geklasseerd als beschermd monument. Verhofstadt stelde een architect aan die het gebouw doorlichtte en de kostenraming maakte. Het Open VLD-kopstuk slaagt er nu in om 40 procent van zijn verbouwing te laten betalen door de overheid.

Energiebesparende maatregelen

De premie is vorige donderdag pas goedgekeurd, zo schrijft De Morgen.Verhofstadt ontvangt de premie in een periode waarin iedereen moet bezuinigen, besparen en inleveren en op het ogenblik dat de federale overheid zo goed als alle premies voor energiebesparende maatregelen afschaft en daarmee gewone gezinnen die een huis bouwen in de kou zet. De oud-premier krijgt subsidies van de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Gent.

‘Belevingswaarde van de stad’

Het stadsbestuur van Gent wuift de kritiek weg. ‘De subsidies gaan naar het monument,’ niet naar de eigenaar,’ zegt schepen Lieven Decaluwe (Pro Gent) in de Morgen. ‘Bij de restauratie van zo’n prachtig, gigantisch huis, komt veel kijken. Het verhoogt de belevingswaarde van de stad.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content