Vande Lanotte zet als eerste deur open voor Vlaamse tripartite met Groen

Johan Vande Lanotte © BELGA

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte ziet een Vlaamse regering met CD&V, Open VLD, de SP.A én de groenen wel zitten. ‘Voor ons mag Groen erbij’, zegt hij.

Uit de jongste peilingen blijkt dat een Vlaamse regering met de traditionele partijen CD&V, SP.A en Open VLD niet aan een meerderheid geraakt. De kans is reëel dat een regering zonder de N-VA enkel mogelijk is met vier partijen, met Groen erbij.

Voor veel partijen is zo’n ‘anti-N-VA-regering’ geen aantrekkelijk vooruitzicht, maar voor Vande Lanotte is dat “geen probleem”. Integendeel, zo laat het SP.A-boegbeeld verstaan in de krant De Tijd. “Het is altijd goed dat in een regering meer progressieve mensen zitten. Wij hebben in 2010 ook voorgesteld om de groenen erbij te nemen. Maar Open VLD en CD&V zagen dat niet zitten en Ecolo wou niet.”

Door de deur open te zetten voor een driepartijenregering met Groen maakt Vande Lanotte duidelijk dat er een alternatief is voor een N-VA-regering. “Niet het aantal partijen, maar de inhoud telt.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content