Vande Lanotte overweegt Kamerzetel af te staan

Johan Vande Lanotte (SP.A) © BELGA

Oostends SP.A-boegbeeld Johan Vande Lanotte denkt erover na om zijn Kamerzetel af te staan. Hij geeft zichzelf tot september de tijd om erover te beslissen.

Ex-vicepremier Johan Vande Lanotte denkt er ernstig over na zijn Kamerzetel af te staan. Dat zegt het Oostendse SP.A-boegbeeld in een interview met Het Nieuwsblad dat zaterdag verschijnt. ‘Als ik mij er op toeleg, denk ik wel dat de oppositie mij zou moeten liggen. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik niet twijfel’, aldus Vande Lanotte. Hij geeft zichzelf tot september de tijd om te beslissen.

Vande Lanotte heeft naar eigen zeggen een dubbel gevoel bij de oproep van SP.A-jongerenvoorzitter Aaron Ooms dat burgemeesters of schepenen die door hun lokaal mandaat minder presteren in het parlement, de doorgang van jong talent niet mogen blokkeren.

Herman De Croo

‘Als je zoals ik vorig jaar een actieve kiescampagne hebt gevoerd en 70.000 voorkeurstemmen hebt gekregen, kan je achteraf ook niet zomaar zeggen dat het maar om te lachen was’, reageert Vande Lanotte. Dat hij zich gedeisd houdt in de Kamer, komt volgens de gewezen partijvoorzitter omdat hij het eerste jaar enige terughoudendheid aan de dag wil leggen en omdat hij veel tijd in zijn schepenambt in Oostende investeert.

‘Mentaal heb ik het momenteel nog lastig om dat uitvoerend mandaat te combineren met de oppositie in de Kamer. Dat is even wennen. Als ik mij er op toeleg, denk ik wel dat de oppositie mij zou moeten liggen’, luidt het. “Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik niet twijfel. Ik denk er ernstig over na mijn plaats af te staan. Ik ga tot september de tijd nemen om daarover te beslissen. In elk geval ben ik niet van plan hier in de Wetstraat samen met Herman De Croo honderd jaar te worden’, aldus nog Vande Lanotte. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content