Vanackere heeft spijt van steun aan Libië in Mensenrechtenraad

© Belga

SP.A en Open VLD willen dat België het voortouw neemt om het Libische lidmaatschap te schorsen.

Met de steun van België is Libië sinds vorig jaar lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN). Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) geeft toe dat hij nu een “andere beslissing” zou nemen. SP.A en Open VLD willen dat België het voortouw neemt om het Libische lidmaatschap te schorsen.

Bij de harde onderdrukking van het volksprotest in Libië zijn volgens sommige bronnen al meer dan 200 doden gevallen.

Steun

Onlangs raakte bekend dat België vorig jaar de kandidatuur van Libië voor een zitje in de VN-Mensenrechtenraad heeft gesteund. “Het was een kreupele, moeizame beslissing,” zei Vanackere maandagochtend op Radio 1.

“Ten gevolge van die kandidatuur in Libië voor het eerst mensenrechtenrapporten konden worden gepubliceerd. Maar ik zou vandaag een andere beslissing nemen”, gaf hij toe.

Voortouw

SP.A-Kamerlid Bruno Tuybens roept Vanackere op om dat ook te tonen door actie te ondernamen. “Het is niet te laat om het goed te maken: schiet in actie en start de procedure om Libië uit de Mensenrechtenraad te halen. Een regime dat schiet op de eigen bevolking en elke vorm van persvrijheid negeert, verdient geen plaats in de Raad.”

Zondag deed Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten al een gelijkaardige oproep. Open VLD heeft de beslissing van Vanackere gesteund, omdat ze er vooral op gericht was Libië vertrouwen te geven.

“Maar als de berichten kloppen dat in Libië mensen gebruikt worden als kanonnenvlees en dat de media de toegang ontzegd worden, moet de internationale gemeenschap een duidelijk signaal geven,” aldus Rutten. “Ons land moet het voortouw nemen om het lidmaatschap van Libië aan de VN-mensenrechtenraad te schorsen.”

Drie jaar

De 47 leden van de Mensenrechtenraad worden voor een periode van drie jaar verkozen door de Algemene Vergadering van de VN. De stemming is geheim, maar Libië mocht volgens Vanackere op 155 van de 192 stemmen rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content