Vanackere: ‘Federale regering moet 1 miljard euro extra besparen’

© Belga

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) houdt er rekening mee dat de federale regering ongeveer 1 miljard euro extra zal moeten besparen.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) houdt er rekening mee dat de federale regering ongeveer 1 miljard euro extra zal moeten besparen. Dat zei de minister in het VRT-programma ‘De zevende dag’.

Deze week raakte bekend dat de federale en regionale regeringen in ons land – samen – 3 miljard extra zouden moeten vinden om het gat in de begroting te dichten. De extra besparingen zijn het gevolg van een lagere groeiprognose van 0,7 naar 0,2 procent in 2013 – door het Planbureau.

Minister van Financiën Vanackere vindt de geraamde 3 miljard ‘aan de sterke kant’ berekend, en gaat er vanuit dat de federale regering ongeveer 1 miljard extra zal moeten besparen.

Vanackere blijft ondanks de sombere prognose van het Planbureau niettemin vrij optimistisch over de economische groei in ons land. Bij de begrotingscontrole mikt de regering voor dit jaar op een toename van het Belgische bbp met ongeveer 0,2 procent, maar de minister verwacht dat de groei in het tweede halfjaar van 2013 wat forser aantrekt.

Wat het mislukt sociaal overleg betreft, wees Vanackere er in ‘De zevende dag’ op dat de deadline voor het eenheidsstatuut in juni moet worden gerespecteerd. Gebeurt dat niet, dan ‘krijgen we problemen bij de rechters’, aldus de minister. Vanackere hoopt dat de socialistische vakbond ABVV weer aan de onderhandelingstafel gaat zitten, anders zal ‘de regering haar verantwoordelijkheid nemen’.

“We moeten ervoor zorgen dat diegenen die wel hun verantwoordelijkheid nemen, zich niet bedot voelen,” voegde hij eraan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content