Vanackere: Erdal komt voor assisen

Volgens de minister wil het parket Ferhiye Erdal in België voor assisen brengen wegens feiten in Turkije. De zaak is echter nog in onderzoek.

Het federaal parket wil de voortvluchtige Turkse activiste Fehriye Erdal voor het hof van assisen brengen in verband met de moord in Turkije op een zakenman en twee anderen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere aangekondigd tijdens een bezoek aan Turkije.

Erdal had samen met een aantal andere leden van de extreemlinkse beweging DHKP-C in België terecht moeten staan, maar nam enkele jaren geleden de vlucht en is nog steeds spoorloos. Drie leden van de beweging werden vorig jaar veroordeeld wegens bendevorming.

Erdal wordt echter ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Turkse zakenman Özdemir Sabanci en twee anderen in 1996 in Istanboel. Erdal was toen een medewerkster van de zakenman en zou de twee moordenaars hebben binnengelaten.

Op vragen om uitlevering door Turkije is België nooit ingegaan, maar volgens Vanackere kan Erdal in België terecht staan voor die feiten en is dat de bedoeling van het federaal parket.

De minister heeft die boodschap overgemaakt aan zijn Turkse ambtgenoot tijdens een ontmoeting in de loop van dinsdag. Een en ander bewijst volgens Vanackere dat België niet laks is in de strijd tegen terreur.

Zaak nog in onderzoek

In een reactie op de verklaringen van Vanackere liet het federaal parket weten dat de zaak nog in handen is van de onderzoeksrechter.

Het is volgens het parket bijgevolg te vroeg om te zeggen dat er zeker een assisenproces komt. In de zaak werd in België een gerechtelijk onderzoek geopend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content