Van Snowden tot Illuminati: top 10 van hardnekkigste complottheorieën over vermiste Boeing

© Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Hoe langer het duurt vooraleer het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt gevonden, hoe meer waanzinnige complottheorieën er op het internet opduiken. Totdat we weten wat er écht gebeurd is: een top 10.

1. Het vliegtuig staat in Noord-Korea

Noord-Korea speelt in heel wat complottheorieën die momenteel over het vliegtuig de ronde doen een hoofdrol. Zo wordt beweerd dat de Noord-Koreanen het vliegtuig kaapten en naar Pyongyang brachten. Hoewel Peking en Pyongyang op eenzelfde afstand van Kuala Lumpur lijken te liggen, is de hypothese onwaarschijnlijk. Het vliegtuig zou bijvoorbeeld op een extreem lage hoogte hebben moeten vliegen om onder de radar te blijven, wat – door de grotere luchtdichtheid – meer brandstof zou hebben vereist.

Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Noord-Korea een vliegtuig kaapt. In 1969 deden ze dat al, dus Kim Jong-un zou op ervaring kunnen hebben geteerd. Omdat er ook heel wat Chinezen aan boord waren, wordt op Chinese sociale media met een beschuldigende vinger naar de Oeigoerse separatisten gewezen. De Oeigoeren zijn een voornamelijk islamitische minderheid van zowat 8 miljoen mensen in de Chinese provincie Xinjiang (zuidwesten). Volgens de Chinese regering zijn de Oeigoeren ook verantwoordelijk voor de recente bloedige aanslag in een treinstation in Kunming.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Grootschalige levensverzekeringsfraude

De top van de Maleisische politie weigert de mogelijkheid uit te sluiten dat het vermiste vliegtuig deel uitmaakt van een grootschalige verzekeringsfraude. De Maleisische autoriteiten onderzoeken alle mogelijke pistes, ook de meest onwaarschijnlijke. ‘Misschien heeft iemand op het vliegtuig zich een grote levensverzekering aangeschaft en wil hij dat zijn familie er goed aan verdient of moet hij iemand een grote som geld. We onderzoeken alle mogelijkheden’, zo zei politiechef Khalid Abu Bakar.

3. De Edward Snowden-connectie

Aan boord van vlucht MH370 zaten 20 werknemers van het Amerikaanse bedrijf Freescale Semiconductor. Dat is een Amerikaanse producent van complexe halfgeleiders zoals microcontrollers en microprocessoren. Daarnaast was er ook een leidinggevende van IBM aan boord. IBM werd door klokkenluider Edward Snowden beschuldigd voor het leveren van diensten aan de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA voor afluisterpraktijken in China. Al deze mensen samen op één vliegtuig? Dat kan geen toeval zijn, menen sommigen. Er bestaan dan ook drie theorieën over deze al dan niet toevalligheid:

– ‘Het vliegtuig werd door de 21 mensen gekaapt en ‘onzichtbaar’ gemaakt om uitgerust te worden met hoogtechnologische elektronische wapens. Precies dit soort technologie is de expertise van Freescale Semiconductor.’

– ‘De Amerikanen ontdekten te laat dat de 21 mensen bij aankomst in China zouden worden gearresteerd en ondervraagd. Omdat het risico voor haar Aziatische spionageprogramma’s te groot was, liet de Amerikaanse veiligheidsdienst het vliegtuig ‘verdwijnen’.

– ‘Het vliegtuig landde op zee nabij een Chinees schip of onderzeeër om de 21 passagiers naar een afgelegen plek te brengen voor intensieve ondervraging.’

4. De Bermudadriehoek heeft zich verplaatst

Hoewel de status van de Bermudadriehoek als een van de meest verraderlijke zones van de zee al jaren geleden ontmaskerd werd, blijven sommigen vreemde driehoeken zien.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. Buitenaardse wezens

Daar zijn ze weer. De aliens. Een vaste waarde in de wereld van de complottheorieën. Als we nooit het vliegtuigwrak vinden, betekent dat ‘dat er een mysterieuze kracht op onze planeet aan het werk is die vliegtuigen uit de lucht kan plukken zonder enig spoor achter te laten’, zo beweren de believers. Een buitenaardse kracht? Aliens? Of een ufo zoals onderstaand filmpje ‘aantoont’?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6. Het cijfer 37

De verdwijning van het vliegtuig stond in de sterren geschreven als je kijkt naar de cijfers: ‘Vlucht MH370 verdween op 3/7 (7 maart) na een reis van zowat 3.700 km. Het vliegtuig vloog op een hoogte van 37.000 voet toen het voor het laatst opgemerkt werd. Luigi Maraldi, een van de personen van wie het paspoort werd gestolen, is 37 jaar oud. Malaysia Airlines is een van de grootse luchtvaartmaatschappijen van Azië en vervoert dagelijkse bijna 37.000 passagiers. We zijn ook de 37e maand begonnen sinds de kernramp van Fukushima, dat gelegen is op de 37e graad en aanvankelijk 37 gewonden veroorzaakte in de kerncentrale.’ Toeval? Bovendien wakkeren ook de letters van de vlucht allerlei speculaties aan. Op Maleisische sociale media wordt momenteel volop gepraat over de lettercombinatie MH, wat in het Maleisisch voor ‘masih hilang’ staat, oftewel ‘nog steeds vermist’.

7. Ruimtepuin

Ligt het aan de aandacht die de ruimtethriller Gravity met Sandra Bullock en George Clooney de laatste tijd kreeg? Volgens sommigen werd de Boeing 777 geraakt door ruimteafval. Onlangs ontplofte immers een inactieve Russische raket boven de Kaaimaneilanden door ruimtepuin. Ook de theorie van een inslag door een meteoriet doet de ronde. Die zou het vliegtuig in hele kleine stukjes kapot hebben geslagen wat het gebrek aan grote wrakstukken zou verklaren.

8. De Illuminati hebben weer toegeslagen

Volgens een opmerkzame internaut staat op de Wikipedia-pagina over het vermiste vliegtuig te lezen dat dit specifieke toestel de 404e Boeing 777 ooit geproduceerd is. In computertaal verwijst 404 naar een http-fout die betekent ‘pagina niet gevonden’. Dat kan geen toeval zijn, maar ‘een nieuwe actie van de Illuminati’.

9. Het is de schuld van Hollywood

Om het nog gekker te maken. Hollywood zou verantwoordelijk zijn voor het verdwenen vliegtuig. Het hele incident zou een promotiestunt zijn voor de remake van de televisieserie Lost.

Lost was een populaire Amerikaanse televisiereeks die liep van 2004 tot 2010. Zes seizoenen lang konden we de avonturen volgen van de overlevenden van de crash van een commercieel passagiersvliegtuig op een mysterieus tropisch eiland in de Zuid-Stille Oceaan.

10. De Earhart-connectie

Herinnert u zich Amelia Earhart nog? De beroemde Amerikaanse vliegenierster was de eerste vrouw die solo de Atlantische Oceaan overstak. Tijdens een poging om rond de wereld te vliegen in 1937 verdween ze boven de Stille Oceaan. Ze werd nooit teruggevonden. Heel wat Twtteraars menen dat ‘Earhart de sleutel is tot het vinden van vlucht MH370’. Op welke manier, zegt men er niet bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content