Van Overtveldt over rol Dexia: ‘Onvoorstelbaar’

Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

“Het is onvoorstelbaar dat een financiële instelling die recht gehouden werd met belastinggeld zich op dergelijke schaal, actief of passief ingelaten heeft met belastingontwijking.” Zo reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op mediaberichten waaruit blijkt dat Dexia, via dochteronderneming Experta in Luxemburg, meer dan 1.600 offshores heeft helpen oprichten via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca.

“Er moet een onderzoek komen naar deze activiteiten en de verantwoordelijkheden daarvoor”, aldus een naar eigen zeggen verontwaardigde Van Overtveldt.

Knack, De Tijd, MO* en Le Soir, die het Belgische luik van de zogenaamde PanamaPapers op zich hebben genomen, meldden zaterdag dat Experta van alle bankfilialen in de wereld veruit de meeste offshorebedrijven bestelde bij Mossack Fonseca. De klanten kregen de vennootschappen om bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen te houden.

Het systeem ging door tot aan de ontmanteling van de Dexia-groep eind 2011. Dat betekent dat Dexia zelfs nadat de groep in september 2008 gered moest worden met 3 miljard euro Belgisch belastinggeld nog jaren klanten hielp om via Panama belastingen te ontlopen, aldus de media. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content