Vaccinatiecampagne: Frank Vandenbroucke gaat uit van drie weken vertraging

Frank Vandenbroucke (Vooruit) op 4 juni 2021. © Frederic Sierakowski

De leveringsproblemen van het vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson betekenen een tegenvaller voor de vaccinatiecampagne in België. Die zal allicht drie weken vertraging oplopen. ‘Maar laat ons optimistisch blijven en niet panikeren.’

Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zaterdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA kondigde vrijdag aan dat de geblokkeerde loten van het coronavaccin van Johnson & Johnson niet meer worden vrijgegeven en moeten worden vernietigd. Volgens Noël Wathion, de nummer twee van de EMA, moeten in heel Europa 17 miljoen dosissen in de vuilnisbak, waaronder 2,4 miljoen die opgeslagen lagen in Beerse.

In de Verenigde Staten zijn volgens Vandenbroucke fouten gebeurd in een fabriek in Baltimore. ‘De Amerikaanse overheid heeft beslist om de gemixte vaccins te vernietigen. De Europese overheden oordeelden dat ze producties uit die fabriek, die mogelijk hetzelfde probleem hadden, voorlopig achter slot en grendel zouden houden. Nu is duidelijk dat ze definitief niet vrijgegeven zullen worden’, aldus de federale minister van Volksgezondheid.

‘Niet panikeren’

België had in het begin gehoopt om eind juni 1,4 miljoen dosissen van het J&J-vaccin te hebben. ‘Maar eind juni zullen we er maar een 450.000-tal hebben. Voor een stuk zat dat al wel in onze planning, we gingen al lang niet meer uit van die 1,4 miljoen. Maar het betekent wel een vertraging’, aldus Vandenbroucke. Volgens de minister zal het gaan om een vertraging van drie weken.

‘We weten ook niet hoeveel vaccins Johnson & Johnson zal leveren in juli. We zullen zien waar we staan eind juni, begin juli. Maar laat ons optimistisch blijven en niet panikeren. De vaccinatiecampagne in Vlaanderen verloopt bijzonder goed.’

Taskforce gaat uit van ‘worst case scenario’: 450.000 J&J-doses tegen eind juni

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de impact van de afgekeurde vaccindosissen van Johnson & Johnson op de leveringen voor ons land. Dat heeft de taskforce vaccinatie zaterdag gezegd. Voor het volledige tweede kwartaal wordt op dit moment uitgegaan van in totaal zo’n 450.000 dosissen, dat is de helft van wat vooraf was aangekondigd.

Tot op heden kreeg ons land bijna 350.000 dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin, met nog eens 36.000 vaccins die volgende week zullen arriveren. Door het nieuws dat in Europa miljoenen dosissen vernietigd moeten worden, zal het aantal geleverde dosissen aan ons land de komende weken zeer laag liggen. “We hebben nog geen concrete cijfers voor België, maar we verwachten deze volgende week”, zegt Dirk Ramaekers van de taskforce. “In het beste scenario hadden we in het tweede kwartaal zo’n 900.000 dosissen van Johnson & Johnson hebben gekregen. Met het nieuws over de afgekeurde loten zal het eerder richting ons worst case scenario van rond de 450.000 dosissen gaan.”

Eerder op zaterdag had minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke (Vooruit) al aangegeven dat de problemen bij Johnson & Johnson voor drie weken vertraging kunnen zorgen in de vaccinatiecampagne.

De taskforce bevestigt die prognose, maar geeft ook aan dat het al enkele weken met dat scenario had rekening gehouden bij de prognoses. “Niet begin juli, maar in de derde of vierde week van juli zou iedereen de kans op een eerste prik moeten hebben gekregen. Daar gingen we al van uit, daar komen dus niet nog eens drie weken bij.”

Volgens de taskforce is het nog steeds haalbaar om tegen eind juli 80 procent van de volwassen bevolking minstens deels te hebben gevaccineerd. (Belga)

Partner Content