Uplace blijft gemoederen verhitten: ‘Vlaamse regering moet rekening houden met topexperten’

Uplace © .

‘Het negatieve milieuadvies is slechts afkomstig van één enkele afdeling’, reageert Uplace. Oppositiepartij Groen daarentegen vindt dat de Vlaamse regering Uplace ‘moet afserveren en zo een einde maken aan de onzekerheid.’

Volgens Uplace is het negatieve milieuadvies waarover de krant De Morgen bericht, afkomstig van één enkele afdeling van de administratie Leefmilieu, Natuur en Energie, en hebben andere afdelingen van deze administratie positief geadviseerd over de problematiek van het fijn stof rond het project voor het winkel- en ontspanningscomplex in Machelen.

“Verschillende diensten van dezelfde administratie spreken elkaar dus tegen. Het behoort de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie toe om deze tegenstrijdigheid te beoordelen”, zo reageert Uplace in een persmededeling. De Gewestelijke Milieuvergunningscommissie wint in totaal acht niet-bindende adviezen in, voegt Uplace eraan toe. Op basis daarvan formuleert zij haar eigen finaal advies aan de minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Op dit moment is het inwinnen van deze adviezen nog aan de gang volgens de groep.

Groen eist ‘neen’ van Vlaamse regering

Groen vindt dat de Vlaamse regering Uplace moet “afserveren” en zo een “einde maken aan de onzekerheid.”

“Voor Groen moet de nieuwe regering Bourgeois nu eindelijk duidelijk ‘nee’ zeggen aan het megalomane bouwproject in Vlaams-Brabant”, zegt Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum in een persbericht. In een advies aan de Vlaamse Milieuvergunningscommissie is de administratie Leefmilieu zeer kritisch over de milieustudie die de Vlaamse overheid liet uitvoeren.

“De impact op de luchtkwaliteit wordt onderschat”, schrijven de experts onder meer. Ze waarschuwen voor “potentieel gevaarlijke effecten voor het milieu en de gezondheid van de mens”.

Tegenslagen

“Als de topexperten van de hoog aangeschreven Vlaamse administratie zo’n duidelijke taal spreken, dan moet de Vlaamse regering daar rekening mee houden”, besluit Sanctorum. “We hebben begrepen dat de Vlaamse regering dit weekend samen zit om de laatste hand te leggen aan haar begroting en Septemberverklaring. Wij verwachten dat ze nu ook eindelijk haar eigen administratie respecteert, een beslissing neemt en maandag duidelijk “nee” zegt aan Uplace”, aldus het Vlaams parlementslid.

Het is niet de eerste tegenslag voor het megaproject. Zo waren er al kritische rapporten van de Inspectie Financiën en vernietigde de Raad Van State de milieuvergunning alsook een gedeelte van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het Vlaams Strategisch Gebied Brussel (GRUP VSGB). (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content