Uitgebrand studentenkot was oude woning Gaston Eyskens

In Leuven is het oude huis van de vroegere premier Gaston Eyskens uitgebrand. In het pand verbleven 30 studenten en er was ook een restaurant gevestigd.

Een brand richtte zware schade aan in een studentenkot aan de Naamsestraat in Leuven. Eén brandweerman raakte lichtgewond bij de bluswerken. Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen duidelijkheid.

Het Leuvense parket is ter plaatse afgestapt om poolshoogte te nemen en heeft een branddeskundige aangesteld.

Studenten
De bewoners van het pand, een dertigtal studenten, werden opgevangen door het OCMW en het Rode Kruis. Ongeveer de helft van hen hebben onderdak gekregen in verschillende Leuvense hotels, de andere helft zei zelf voor een slaapplaats te kunnen zorgen.

De Naamsestraat is gedurende de hele late namiddag en avond afgesloten geweest voor het verkeer, tussen de Parkstraat en de Leuvense ring.

Gaston Eyskens

Het pand is het voormalige woonhuis van ex-premier Gaston Eyskens. Het huis is 3 eeuwen oud en kwam in 1936 in handen van de Zusters Dominicanessen, die het op hun beurt in 1950 verkochten aan Gaston Eyskens die er verbleef tot aan zijn dood in 1988. Sinds 2 decennia is er een restaurant in gehuisvest.

Protest
De naam die het restaurant sinds 2004 draagt – de “Adellijke belofte” – verwijst naar het feit dat koning Boudewijn indertijd persoonlijk in dit huis Gaston Eyskens de titel van “burggraaf” kwam verlenen en hiermee diens lang gekoesterde droom in vervulling deed gaan om in de adelstand verheven te worden.

In het huis werden tijdens het premierschap van Eyskens belangrijke politieke beslissingen genomen. Het was ook de gedroomde plek voor de Leuvense studenten in de jaren ’60 en begin van de jaren ’70 om te komen protesteren. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content