Tweede Pfizer-prik kan opnieuw na drie weken

© Getty

Wie vanaf nu uitgenodigd wordt voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, krijgt de tweede prik drie weken na de eerste. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maandag.

Aanvankelijk lag de termijn tussen de toediening van de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin al op drie weken, maar in maart beslisten de Belgische ministers van Volksgezondheid om die periode te verlengen tot vijf weken. Zo konden meer mensen sneller hun eerste prik krijgen.

Nieuwe schooljaar

Nu wordt de termijn tussen de twee doses in Vlaanderen weer ingekort tot drie weken. Dat is in de eerste plaats mogelijk omdat er nu weer voldoende doses zijn, maar de wijziging wordt ook ingegeven door de start van de vaccinatie van de 12- tot 15-jarigen, legt de woordvoerster van minister Beke, Carmen De Rudder, uit. De tieners zouden zo nog voor de start van het nieuwe schooljaar volledig gevaccineerd kunnen zijn.

Vanaf dinsdag gaan de uitnodigingen voor de zowat 299.000 Vlaamse 12- tot 15-jarigen de deur uit. Zij kunnen alleen met het Pfizer-vaccin gevaccineerd worden, omdat dat voorlopig als enige een goedkeuring heeft van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA voor het gebruik bij minderjarigen.

Herkansing

Ergens volgende week zouden de eerste vaccinaties bij de 12- tot 15-jarigen kunnen gebeuren. Zij hebben daarvoor de toestemming van hun ouders of wettelijke voogd nodig. In de loop van deze week zouden de tieners zich volgens De Rudder ook kunnen aanmelden op QVAX.

Kinderen die onder meer wegens vakantieplannen niet ingaan op de eerste uitnodiging, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen. Hoe ze de herkansing precies zullen organiseren, werken het Agentschap Zorg en Gezondheid en de vaccinatiecentra momenteel nog uit. (Belga)

Partner Content