Twee miljard euro voor begroting laat op zich wachten

Het ziet er niet naar uit dat de federale regering al rond raakt met haar begrotingscontrole, zo blijkt uit verklaringen van ministers.

Het ziet er niet naar uit dat de federale regering al rond raakt met haar begrotingscontrole. Dat bleek uit verschillende verklaringen die de topministers aflegden voor aanvang van dag twee van hun conclaaf.

Open VLD ziet nog veel ruimte voor besparingen bij het overheidsapparaat. “De mensen hebben al veel gegeven”, zei vicepremier en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne.

De start van de vergadering in de Lambermont was gepland om 10.30 uur, maar het slechte weer gooide roet in het eten. Het was al een eind over 11.00 uur toen de laatste vicepremier de ambtswoning van de premier binnentrad. En terwijl eerder hier en daar werd gehoopt dat de zoektocht naar 2 miljard euro die nodig is om het begrotingstekort binnen de perken te houden, maandag(nacht) zou kunnen worden beëindigd, lijkt dat niet te zullen lukken.

Goede sfeer

Maar dat hoeft geen reden tot pessimisme te zijn, zei minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). Hij benadrukte dat vooral secuur is gewerkt en op die manier is het voor hem niet erg dat de werkzaamheden wat langer duren dan verwacht. “De kwaliteit van het werk is belangrijk”, dixit Vanackere.

Ook zijn collega’s Laurette Onkelinx, PS-minister van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en Van Quickenborne (Open VLD) wezen op de goede sfeer rond de tafel, al merkte Van Quickenborne op dat nu de “cols van tweede en eerste categorie” komen.

Koopkracht

Voor Onkelinx mag deze begrotingscontrole niet leiden tot maatregelen die een aanslag plegen op de koopkracht van de bevolking. Van Quickenborne ziet nog ruimte voor besparingen bij de overheid. “Ik denk dat de overheid vooral naar zichzelf moet kijken”, luidde het. Hij benadrukte dat de mensen al veel hebben gegeven, waarbij hij verwees naar het debat over langer werken. Nieuwe taksen ziet hij niet zitten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content