Turtelboom: ‘Formatie gaat veel te traag’

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vindt dat de formatie te traag gaat.

Voor ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) verloopt de formatie momenteel te traag. De onderhandelaars moeten nu de begroting en de nodige hervormingen samen aanpakken, zei ze op de VRT-radio.

“Ik denk dat we inderdaad nog een tandje kunnen bijsteken op het gebied van de snelheid”, luidde het. Formateur Elio Di Rupo (PS) houdt momenteel bilaterale gesprekken met de partijvoorzitters, waarna dan een begrotingsconclaaf start. “Op momenten dat het snel moet gaan moet je inderdaad geen twee, drie dagen inlassen”, klonk het. Intussen weten we wat iedereen wil, aldus de minister.

‘Relanceplan van Milquet kan niet’

Voor Open VLD is niet alleen de begroting belangrijk, ook structurele hervormingen zijn van tel, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Maar een miljard euro uittrekken voor een tewerkstellings- en relancepact zoals minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) voorstelt, kan volgens Turtelboom niet. Anders moet je niet 11,3 maar 12,3 miljard euro besparen, klonk het. Turtelboom haalde bekende pistes aan zoals het aanpakken van de wachtuitkeringen.

De structurele hervormingen moeten tegelijk met de begroting aangepakt worden. “De begroting zal pas een goede begroting zijn als er hervormingen instaan.”

Index

Eerder deze week riep partijgenoot en minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne al op om de automatische indexering van de lonen aan te pakken. In De Morgen zeggen “verschillende liberale kopstukken” dan weer dat het nog niet te laat is om de onderhandelingen op te blazen. Die boodschap herhalen deed Turtelboom niet op de VRT-radio. “Aan de onderhandelingstafel zit je om het te doen lukken. Maar een goed regeerakkoord is er wel een waar iedereen zich goed bij voelt”, luidde het. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content