Tsunami en kernramp in Japan

Op 11 maart veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter een enorme vloedgolf in Japan. Aan land was de schade niet te overzien.

Van de kernramp in Japan tot de Arabische Lente tot een wereldwijde economische crisis. 2011 werd gekenmerkt door historische gebeurtenissen die onze wereld de komende jaren ongetwijfeld verder zullen beïnvloeden

De doortocht van de tsunami trof ook de kerncentrales van Fukushima van de Tokyo Electric Power Co (Tepco), wat leidde tot de zwaarste kernramp sinds Tsjernobyl. Zo viel het koelingsysteem van de kernreactoren uit na de aardbeving en dreigde een smeltproces van verschillende reactoren. Er kwam enorm veel radioactiviteit vrij en alle mensen binnen een veiligheidszone van 20 kilometer rond Fukushima dienden geëvacueerd te worden. Maar ook buiten de evacuatiezone werden abnormaal hoge stralingsniveaus opgemeten, net als in het zeewater.

De ramp had niet alleen nefaste gevolgen voor de gezondheid, ook financieel en politiek zijn de gevolgen nog steeds voelbaar. Tepco zal niet alleen schadevergoedingen voor de tienduizenden ontheemde en zieke bewoners moeten betalen, ook de productiecapaciteit moet gecompenseerd worden. Olie, kolen en gas zullen tijdelijke vervangers moeten worden. Die compensatie alleen al zou Tepco een slordige 9 miljard euro kosten. Op politiek vlak stapte premier Naoto Kan op omdat zijn rampenaanpak ontoereikend bevonden was. Hij werd vervangen door minister van Financiën Yoshihiko Noda, die de vraag over de toekomst van de kernenergie op zijn bord krijgt. De Japanners spreken klare taal: geen kernenergie meer.

Ook elders in de wereld werd kernenergie in vraag gesteld. De Europese Unie besliste om alles 143 kerncentrales in Europa aan een stresstest te onderwerpen. En Duitsland besliste om haar 17 kerncentrales voor 2022 te sluiten. (MVB)

Partner Content