Trump ‘verraadde zijn eed’, zegt voorzitter van onderzoekscommissie

Bestorming Capitool op 6 januari 2020. © Getty Images

In de Verenigde Staten heeft de voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 opgeroepen tot zware consequenties voor toenmalig president Donald Trump en zijn medewerkers. Dat deed de Democraat Bennie Thompson aan het begin van de voorlopig laatste openbare hoorzitting van de commissie.

‘Als er voor 6 januari geen verantwoording wordt afgelegd voor elk onderdeel van dat plan, vrees ik dat we de voortdurende bedreiging van onze democratie niet zullen overwinnen’, zei Thompson. ‘Er moeten harde consequenties zijn voor de verantwoordelijken.’

Volgens de commissievoorzitter bestaat er geen twijfel dat Trump aan het hoofd stond van een gecoördineerde poging om de resultaten van de presidentsverkiezingen in 2020 ongedaan te maken.

De Republikeinse president verloor de stembusgang tegen de Democraat Joe Biden. ‘Er kan geen twijfel over bestaan dat hij een menigte – waarvan hij wist dat ze zwaarbewapend, gewelddadig en woedend was – de opdracht gaf om een mars te houden naar het Capitool om te proberen de vreedzame machtsoverdracht te verhinderen.’

Trump zocht zijn toevlucht tot leugens en intimidatie, aldus nog Thompson. ‘Hij verraadde zijn eed. Hij heeft geprobeerd om onze democratische instituties te verstoren.’ Omdat er bewijsstukken blijven binnenstromen bij de commissie, is ze van plan om in september nieuwe hoorzittingen te organiseren.

De parlementaire onderzoekscommissie – opgericht in juli vorig jaar – kan zelf geen strafrechtelijke stappen zetten, maar zal wel een eindrapport opstellen met een aanbeveling. Het is dan aan het ministerie van Justitie om al dan niet actie te ondernemen.

Minister van Justitie Merrick Garland had woensdag alvast te kennen gegeven dat ‘niemand boven de wet’ en dat niets het ministerie zou beletten om eventueel ook oud-president Trump aan te klagen.

Bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 trokken duizenden aanhangers van Trump na een speech van het toenmalige staatshoofd naar het parlementsgebouw in Washington, waar het Congres de verkiezingsuitslag zou goedkeuren – en drongen er binnen. Bij de rellen vielen vijf doden.

Partner Content