Triumviraat komt vergaderingen per taalgroep overeen

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft maandagavond vergaderd met Bart De Wever en Elio Di Rupo.

Er komen vergaderingen per taalgroep van de partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Dat hebben koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A), N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo maandagavond afgesproken.

Het triumviraat zat maandagavond zowat 2,5 uur samen in de Senaat. Het ging om de tweede vergadering tussen het driemanschap sinds de koning Vande Lanotte op 11 januari vroeg voort te werken in nauwe samenspraak met Di Rupo en De Wever.

De eerste vergadering op 12 januari, bedoeld om werkafspraken te maken, leverde niet veel op. Dat gebeurde na de vraag van de N-VA om het hele arbeidsmarktbeleid te splitsen, inclusief de werkloosheidsuitkeringen. De Franstalige partijen CDH, PS en Ecolo vonden dat onbespreekbaar.

Constructieve vergadering

Na afloop van de vergadering van maandagavond verluidde dat ze constructief is verlopen en dat er in de loop van de komende dagen in alle discretie wordt voortgewerkt.

Vande Lanotte, De Wever en Di Rupo spraken af dat de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen per taalgroep gaan onderhandelen. Wanneer en waar was maandagavond niet bekend.

De Vlaamse partijen (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) gaan aan tafel zitten met De Wever, de Franstalige (PS, CDH en Ecolo) met Di Rupo. Vande Lanotte zal beide vergaderingen bijwonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content