Marc Vanfraechem

Très honorable

Marc Vanfraechem Marc Vanfraechem (1946) is essayist en blogger.

De wetenschap der astrologie kwam afgelopen week twee keer in het nieuws.

Eerst was er die zaak met dat wc-papier in de Carrefour, waar astrologische symbolen op gedrukt stonden. Het waren zonder meer de gebruikelijke tekens voor Maagd en Steenbok, maar sommige medeburgers vonden sommige krulletjes toch al te zeer op de naam van Mohammed lijken. Gelukkig deed Carrefour onmiddellijk een communicatie, en liet het weten dat het lasterlijke ontlastingspapier al in 2008 uit de rekken was genomen. Zoals het ernaar uitziet, zal alles nog geregeld raken zonder dat er ook maar één druppel bloed aan te pas komt.

En dan was er Neelie Kroes. Haar naam kent iedereen, want zij is een van de zes of zeven vicepresidenten van de EU. Van haar ex-man, de oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister Bram Peper (PvdA), kwamen wij nu te weten dat Neelie graag astrologen raadpleegt voor zij een belangrijke beslissing neemt.

Of die mededeling zo schokkend is, valt nog te bezien. Reagan en zijn Nancy deden dat ook, Bliar en zijn Cherie ook, en zelfs Mitterrand deed het, misschien buiten het medeweten van zijn vrouw om.

François raadpleegde graag en frequent Élizabeth. Élizabeth Hanselmann Teissier (Algiers, 1938) is de Duits/Zwitsers-Algerijns-Franse tv-astrologe die haar carrière begonnen was als model voor Coco Chanel, vervolgens poseerde voor ELLE, Vogue, Harper’s Bazaar enzovoort, en zich later weer tot de wetenschap aangetrokken voelde. Jarenlang was zij op Franse en Duitse zenders graag gezien in astrologische duidingsprogramma’s.

Voor die populariteit was een goede reden: soms deed ze ook goede voorspellingen. Zo wist zij begin 1993 al dat Boudewijn Coburg dat jaar zou aftreden ‘pour raisons de santé’.

Critici zijn er altijd – denken we maar aan die kerels van Skepp – en die zullen opmerken dat het mooier, of liever sterker was geweest als Teissier had voorspeld dat Baudouin meteen ook het loodje zou leggen.

Hoe precies moet iemand zich wel uitdrukken? En natuurlijk is er de last der jaren, en de laatste tijd doet zij het misschien wat minder. Zo is er recent een soort schaduw gekomen over haar voorspelling dat Dominique Strauss-Kahn ‘un destin présidentiel’ te wachten stond.

Maar dan zou ik toch willen opmerken dat de 7e april van het jaar 2001, met andere woorden op haar 63e, deze Élizabeth aan de Sorbonne een proefschrift heeft verdedigd, en dat zij daar onder het bezielende promotorschap van professor Michel Maffesoli Docteur en Sociologie geworden is. De titel van haar dissertatie vertalen, laten we aan beteren over: ‘Situation épistémologique de l’astrologie à travers l’ambivalence fascination-rejet dans les sociétés postmodernes’, maar zij kreeg wel de vermelding ’très honorable’.

We mogen aannemen dat de Skeppmensen nu eventjes zoet zijn, en dat zij in de toekomst de astrologie even ernstig zullen nemen als de sociologie.

En nu moest het hier eigenlijk over Neelie gaan. Door Élizabeth is zij in de verdrukking gekomen, wie zal dat verklaren? Neelie een volgende keer.

Marc Vanfraechem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content