Torfs: nog een laatste keer proberen met zeven partijen

Volgens de CD&V-senator zal het niet beter gaan met negen of tien partijen.

CD&V wil nog een laatste keer proberen om met de zeven partijen de onderhandelingen over de vorming van de federale regering weer op gang te trekken. Dat zegt CD&V-senator Rik Torfs.

Op Bel-RTL zei Torfs maandagochtend dat er nog een ‘laatste’ inspanning moet gedaan worden met de zeven onderhandelende partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!).

PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux riep CD&V zondag op zich niet langer vast te klinken aan de N-VA. Maar volgens Torfs moet men niet altijd vervallen in strategische redeneringen. Wat moet primeren is de inhoud van de gesprekken, zo luidde het op de Franstalige radiozender.

Torfs wil doorgaan met de zeven partijen. Het zou hem verwonderen mochten de discussies beter verlopen met negen of tien partijen.

Kritiek

Voorts gaf Torfs toe dat de communicatie van zijn partij bij haar reactie op de nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte niet erg gelukkig was. Partijvoorzitter Wouter Beke verwierp die toen als onderhandelingsbasis en deed dat vooraleer de N-VA zich had uitgesproken.

‘De artistieke kwaliteit van het persbericht was niet fantastisch, aldus Torfs. Maar hij benadrukt dat men niet bij dat incident moet blijven stilstaan vermits het maar om één document in de discussie gaat.

Volgens Torfs is N-VA niet de enige schuldige van de huidige impasse. Sommigen zeggen dat de N-VA geen compromis wil, maar volgens Torfs geldt dat niet alleen voor de N-VA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content