Tommelein voor de zomer klaar met voorstel om neveneffecten Turteltaks weg te werken

Bart Tommelein en Gwendolyn Rutten © Belga

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) komt binnen enkele weken met een voorstel om de neveneffecten van de Vlaamse energieheffing weg te werken.

Dat bevestigde hij vrijdag in De Inspecteur op Radio 2. Voor mensen met elektrische verwarming of een warmtepomp is dat goed nieuws.

Dat Tommelein de heffing – beter gekend als Turteltaks – zou bijsturen, stond al vast. Nu kondigt hij aan dat zijn voorstel binnen enkele weken klaar zal zijn. “De energieheffing heeft ertoe geleid dat mensen die uitsluitend met elektriciteit verwarmen, een veel hogere factuur hebben. Die zien het bedrag oplopen tot 770 euro. Daar gaan we iets aan doen”, klonk het.

Concreet trekt Tommelein voor de zomer met een voorstel naar de regering om de heffing aan te passen “voor mensen die in de categorie 20 tot 50 megawattuur vallen en jaarlijks 770 euro betalen”, verduidelijkt men op zijn kabinet. Oppositiepartij sp.a spreekt van een goede eerste stap. “Ik reken erop dat dit voortschrijdend inzicht de komende maanden tot nog meer aanpassingen en uiteindelijk de afschaffing van de Turteltaks zal leiden. Iedereen is het erover eens dat energie produceren geld kost, maar de Turteltaks is de meest oneerlijke manier die je maar kan bedenken om de kost te verdelen”, reageert parlementslid Rob Beenders.

Ook Groen-collega Johan Danen benadrukt dat de Turteltaks volledig op de schop moet. “Minister Tommelein moet de contracten voor biomassa opzeggen, en voluit gaan voor zonne- en windenergie op land en geothermie”, besluit hij. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content