Tommelein: ‘Stomverbaasd dat N-VA zich zo laat leiden door grote lobbygroepen’

Bart Tommelein © Belga
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil 100 procent hernieuwbare energie, uiterlijk in 2050. In De Zondag haalt hij uit naar de N-VA omdat de partij kerncentrales langer open wil houden. ‘Ik ben stomverbaasd dat de grootste regeringspartij zich zo laat leiden door de grote lobbygroepen.’

‘Ik hoop dat ik erin geslaagd ben om zeker één boodschap te brengen: dat de energieomslag bezig is, dat het een zaak is van de volledige samenleving, en dat die omslag sneller moet. De toekomst is fossielvrij, we gaan naar 100 procent hernieuwbare energie’, zo steekt Vlaams minister van Energie en viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD) van wal in een gesprek met De Zondag.

Tommelein blijft er dan ook bij om tegen 2025 de kernuitstap te bewerkstelligen, behoudens ‘problemen met de betaalbaarheid en de bevoorradingszekerheid’, klinkt het.

Desondanks blijft de N-VA haar twijfels hebben bij de betaalbaarheid van het energiepact voor hernieuwbare energie van de verschillende Belgische overheden. ‘Ik ben stomverbaasd dat de grootste regeringspartij zich zo laat leiden door de grote lobbygroepen. Voor N-VA weegt de stem van Frankrijk (waar kerncentrale-uitbater Engie gevestigd is, nvdr.) zwaarder door dan de sense of urgency.

‘Als de transitie niet sneller gaat, wordt ons land een kerkhof vol verouderde systemen. Kernenergie is het verleden’, besluit Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content