‘Toestand geïnterneerden erger dan ooit’ (Henri Heimans)

© ImagGlobe
Chris De Stoop
Chris De Stoop Chris De Stoop is redacteur van Knack.

De Gentse topmagistraat Henri Heimans slaat alarm: ‘België is op dit vlak een onderontwikkeld land.’

Het aantal geïnterneerden in de Belgische gevangenissen is de laatste jaren gestegen tot ongeveer 1150. ‘Hun toestand is nog nooit zo schrijnend geweest’, zegt Henri Heimans, magistraat bij het Gentse hof van beroep en voorzitter van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij.

‘De lineaire besparingen op het zorgpersoneel in gevangenissen zorgen voor een onhoudbare situatie, die gepaard gaat met grove schendingen van de mensenrechten. Ik krijg voortdurend signalen van middeleeuwse toestanden: geïnterneerden die weken in het cachot vliegen; anderen die moeten gehospitaliseerd worden omdat ze langdurig vastgebonden zijn en doorligwonden hebben; nog anderen die ongewoon zware tuchtstraffen oplopen wegens wangedrag dat het gevolg is van hun ziekte. Een onmenselijke behandeling. Het klimaat in bepaalde gevangenissen is ronduit slecht. Personeelsleden, die zich nog inzetten voor de zwaksten, zien het niet meer zitten en lijden aan burn-out.’

Door de huidige afbouw van bedden in de psychiatrie komen nog meer gestoorde mensen in gevangenissen terecht. In Gent wordt nu wel een Forensisch Psychiatrisch Centrum gebouwd, maar ook daar maakt Heimans zich grote zorgen over: ‘Straks hebben we wel een gebouw maar geen geld voor de werking. Als men ook hier geen ruimte laat voor voldoende zorgverstrekkers, riskeert dit project te worden herleid tot een getto voor gestoorde geesten. Het is een beschamende toestand die de hele samenleving aanbelangt. België is op dit vlak een onderontwikkeld land.’ (CDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content