Thiam wint brons in zevenkamp: ‘Superblij’

Thiam, glunderend op het podium. © Belga

Nafissatou Thiam heeft voor een eerste Belgische medaille gezorgd op het EK atletiek in Zurich. Ze won brons in de zevenkamp. Jonathan Borlée gaf forfait voor de finale van de 400 meter. Hij had zich tijdens de opwarming geblesseerd.

Thiam, een bijna 20-jarig talent, eindigde met 6.423 punten en moest daarmee enkel de Française Antoinette Nana Djimou (6.551 punten) en de Nederlandse Nadine Broersen (6.498) laten voorgaan. Het nummer vier in de eindstand, de Duitse Carolin Schäfer, totaliseerde 6.395 punten.

Thiam stond na de eerste dag op de eerste plaats, maar na het speerwerpen en het verspringen was ze gezakt naar plaats 3. Op de afsluitende 800 meter zette ze een persoonlijke record neer (2:20.79), ruim twee seconden sneller dan haar vorige besttijd.

Met haar puntentotaal bleef ‘Nafi’ 85 punten onder haar eigen Belgisch record (6.508), dat ze op 31 mei en 1 juni in het Oostenrijkse Götzis op de tabellen had gezet.

‘Superervaring’

Het was met haar bronzen medaille om de hals dat de studente aardrijkskunde de pers te woord stond. “Ik ben heel blij”, zei ze. “Dit is fantastisch, een superervaring. Ik draag mijn medaille op aan mijn coach Roger Lespagnard en mijn mama.”

Thiam zorgde voor de 27ste Belgische medaille ooit op een EK atletiek.

“Ik durfde er niet van dromen, maar ik hoop dat er nog veel medailles komen. Dit geeft in ieder geval veel zin om nog harder te werken. Ik wist dat ik de eerste plaats na de eerste dag niet ging kunnen behouden. Voor aanvang van de laatste proef, de 800m, had ik in mijn hoofd uitgerekend dat ik de Duitsers Schäfer en Schwarzkopf in de gaten moest houden en dat ik niet meer dan vijf seconden trager mocht finishen. Maar ik brak zelfs mijn PR, en dus is alles goed afgelopen.”

Borlée

Veel minder goed verging het Jonathan Borlée. Tijdens de opwarming voor de finale van de 400 meter liep hij een verrekking op. Hij moest verstek laten gaan.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content