Theo Francken: ‘We zullen winnen’

'Het lijkt me logisch dat de dwangsommen vervallen, nu we gelijk gekregen hebben over de weigering om een visum uit te reiken.' © BelgaImage

“Wij zullen winnen. Niet zij. Wij”. Zo luidt de reactie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zondag op de aanslag in Londen.

“Ik begrijp jullie ongeduld, frustratie en bezorgdheid, maar onderschat onze vastberadenheid nooit”, schrijft Francken zondag op zijn Facebook-pagina.

De staatssecretaris somt een rist maatregelen op die hij deze legislatuur nam in de strijd tegen radicalisering, ‘criminele’ vluchtelingen of vreemdelingen en haatpredikers.

Zo herinnert Francken eraan dat hij geen ‘importimams‘ meer toelaat voor niet-erkende moskeëen en dat hij deze week de twintigste Syriëstrijder zijn verblijfskaart heeft ingetrokken. “Er zullen er nog volgen”, verzekert Francken.

“Met onze strengere vreemdelingenwet kunnen we nu ook criminele vreemdelingen die hier geboren zijn of voor hun 12 jaar toegekomen, het land uitzetten of buiten houden. Hieronder ook Syriëstrijders en andere salafisten”, verduidelijkt Francken.

“We breken alle records als het gaat om het uitzetten van criminele vreemdelingen”, herhaalt Francken in zijn Facebookpost.

“Ik respecteer ieders mening en emotie, maar zelf voel ik geen gelatenheid, ‘pray for’, kumbaya of kaarsjesmoment meer opkomen. Ik voel woede, vechtlust en vastberadenheid”.

Smet

Ook Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) reageert via zijn Facebook-pagina op de terreur in Londen. Smet woonde zaterdagavond in Londen een musical bij. De ministerbeschrijft hoe zondagochtend in de wijk Shoreditch het leven herneemt.

“De bars vol en rijen voor de clubs. De metro (over)vol en geen zweempje van paniek. De aanslag was dan al meer dan een uur voorbij en we waren in de roes van de ‘feel good’ van de musical. Pas in hotel zie ik de sms van een vriend, en daarna het nieuws.”

Maar het leven gaat dus inderdaad verder, merkt Smet op. “We zijn in de wijk Shoreditch. Mensen joggen. Gaan naar de sportclub. Werken op hun MacBook. Life goes on. En zo moet het ook. We zullen vandaag wandelen, de metro nemen en doen wat we willen doen. We zullen ongetwijfeld wat extra attent zijn. Maar we zullen leven.”

De minister staat wel even stil voor wie het leven zich niet herneemt vandaag. “We zullen diep in ons hart wenen voor wie de avond voor altijd geëindigd is en meeleven voor wie vol angst wacht op het nieuws van hun (zwaar)gewonde geliefden in het ziekenhuis,” schrijft hij. “Maar we zullen leven. We laten ons niet doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content