Thaise koning Bhumibol overleden: rouwperiode van een jaar afgekondigd

De ondertussen overleden koning Bhumibol Adulyadej. © Reuters

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej, ’s werelds langst regerende vorst, is overleden, zo heeft het Thaise paleis laten weten. Hij werd 88. De kroonprins is zelf ook al 64.

De koning, die in Thailand wordt aanbeden als een halfgod, lag al meer dan een jaar in het ziekenhuis. Sinds deze week groeide de bezorgdheid over de koning nog meer. Zijn gezondheidstoestand raakte immers maar niet gestabiliseerd sinds hij een hemodialyse voor de behandeling van een kunstnier had ondergaan.

Begin januari werd Bhumibol voor het laatst publiekelijk gezien bij een gesprek met het ziekenhuispersoneel.

Bhumibol was werelwijd de langst zetelende vorst. Hij werd beschouwd als de stabiliserende kracht in het steeds meer door politiek tumult geplaagde land, dat sinds 2014 door een militaire regering wordt bestuurd.

Opvolger is 64 jaar

De meer dan waarschijnlijke opvolger is kroonprins Vajiralongkorn, zelf ook al 64 jaar oud en officier in het Thaise leger. De chef van de Thaise junta, die momenteel de plak zwaait in het Aziatische land, heeft donderdag ook al laten weten dat de zoon inderdaad de overleden koning opvolgt. Generaal Prayut Chan-O-Chava kondigde meteen ook een rouwperiode aan van een jaar.

De koning had zijn eniggeboren zoon al in 1972 aangeduid als opvolger. Hij kreeg toen – om alle misverstanden uit te sluiten – de titel van kroonprins. De zoon hield zich lange tijd op de achtergrond, maar werd sinds kort actiever als het ging om koninklijke aanwezigheidspolitiek.

Vajiralongkorn hield zich de laatste jaren vooral op in het Duitse München, waar hij in een riante eigen villa woont. Daarnaast heeft hij nog een paleis in Bangkok. In 2011 legde het Duitse gerecht Vajiralongkorns privévliegtuig, een Boeiing 737, aan de ketting omwille van de schulden die de Thaise overheid onbetaald had gelaten aan een Duits bedrijf. De Thaise regering kwam wel snel tussenbeide om de “zaak op te lossen”.

Majesteitsschennis

Vajiralongkor’s privéleven blijft in Thailand onbesproken, maar dat kan te wijten zijn aan de zware straffen die op majesteitsschennis staan met celstraffen van 3 tot 15 jaar. De man is drie keer getrouwd, hij heeft vijf zonen en twee dochters. De zonen leven allemaal in het buitenland. Alleen de dochters draven regelmatig op bij publieke manifestaties.

Vajiralongkorn, geboren in Bangkok op 28 juli 1952, heeft één oudere en twee jongere zussen. Hij verliet zijn geboorteland op zijn dertiende om in Groot-Brittannië en in Australië te studeren. Hij beëindigde zijn militaire studies in Australië in 1975 en werd vervolgens kapitein in het Thaise leger.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content