Test-Aankoop: ‘Ook Cornu wil hervorming compensatieregeling’

© Belga

Directeur van Test-Aankoop Ivo Mechels en NMBS-baas Jo Cornu hebben een ‘constructieve discussie’ gevoerd. De spoorwegmaatschappij overweegt een hervorming van de compensatieregerling bij vertragingen en annuleringen van treinritten.

Ivo Mechels, directeur van Test-Aankoop, en NMBS-baas Jo Cornu hebben een “constructieve discussie” gevoerd over onder meer de compensatieregeling bij vertragingen en annuleringen van treinritten. Dat laat de verbruikersorganisatie weten. Volgens Test-Aankoop “hoopt Jo Cornu – net zoals de verbruikersvereniging – op een hervorming van het huidige systeem en wil hij een regeling die fair is voor de reiziger en economisch verantwoord voor de spoorwegmaatschappij.” Test-Aankoop heeft nu beslist om de ruzie met de spoorbaas niet voor de rechter uit te vechten.

Een mogelijke hervorming van de compensatieregeling zal volgens Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, “deel uitmaken van de gesprekken die zullen gevoerd worden over de nieuwe beheersovereenkomst”.

NMBS-enquête

De ontmoeting tussen Mechels en Cornu was een gevolg van de uithaal van de NMBS-topman tegen Test-Aankoop in de Kamercommissie Infrastructuur begin februari. Cornu verweet Test-Aankoop toen, naar aanleiding van een onderzoek bij de spoorreizigers, aan “stemmingmakerij” te doen. Cornu zei ook dat “de deontologische code van Test-Aankoop waarschijnlijk op een postzegel past”. Daarop had Ivo Mechels gedreigd met gerechtelijke stappen.

Tijdens de constructieve discussie ging het uitgebreid over de NMBS-enquête van Test-Aankoop en zijn methodologie. Cornu gaf, volgens Test-Aankoop, toe dat hij, op het moment van de hoorzitting, het artikel van Test-Aankoop niet had gelezen. Hij had problemen met de timing, de titel van de enquête en hetgeen sommige kranten daarover berichtten.

‘Niets onbesproken gelaten’

De discussie bracht op die punten geen toenadering, maar alles werd uitgesproken, niets werd onbesproken gelaten, aldus Test-Aankoop. “Het gesprek liep bijwijlen hard tegen onzacht, maar iedereen heeft zijn gedacht kunnen zeggen. En wat ik erg belangrijk vind: Cornu twijfelt niet langer aan onze methodologie”, zei Mechels na afloop van het gesprek aan Belga.

“Test-Aankoop heeft beslist om de gerechtelijke procedure tegen Cornu niet voort te zetten, en rekent verder op een correcte en objectieve houding zijnentwege”, meldt Test-Aankoop nog in een persmededeling. De consumentenorganisatie zegt het NMBS-dossier van nabij te zullen blijven volgen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content