Test Aankoop geeft consumentenministers een onvoldoende

Marie-Christine Marghem © BELGA
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

De consumentenorganisatie Test Aankoop is teleurgesteld in de ministers die de consumentenbelangen moeten verdedigen. ‘Er wordt helaas te weinig naar ons geluisterd.’

Zes ministers – vijf federale en één Vlaamse – blijken in Vlaanderen op de een of andere manier verantwoordelijk te zijn voor consumentenbelangen. Test Aankoop evalueerde hun werk en publiceert het dossier volgende week in haar ledenblad.

Simon November van Test Aankoop betreurt het dat de centrumrechtse regering onder leiding van premier Charles Michel (MR) de belangen van het bedrijfsleven veeleer dan die van de consumenten heeft verdedigt. ‘Een nieuwe belangrijke wetgeving zoals die rond de zogenaamde class actions zat er ditmaal niet in.’

De regering-Michel verdedigt eerder de belangen van het bedrijfsleven dan die van de consumenten.

Simon November, Test Aankoop

De regering heeft volgens hem zeker hier en daar goede punten gescoord, maar ‘het steekt dat wij weinig of geen politieke steun kregen voor onze drie grote acties op Europees niveau’. November heeft het dan onder het Dieselgate-schandaal, waar de consumentenorganisatie met Volkswagen aan het onderhandelen is over een schadevergoeding, over de actie tegen Facebook dat door Test Aankoop beschuldigd wordt van het misbruik van persoonlijke gegevens en die tegen lagekostenmaatschappij Ryanair over het niet verlenen van een kostenvergoeding bij annulering van een vlucht.

Marie-Christine Marghem (MR), federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling

Zij heeft er volgens Test Aankoop voor gezorgd dat de energiefactuur begrijpelijker werd, maar ze verhoogde wel het aandeel van de belastingen in de totale energiekosten. ‘Onaanvaardbaar blijft de stijging van het btw-tarief op elektriciteit van 6 naar 21 procent, zeker omdat elektriciteit een basisbehoefte is. Ze bleef ook erg vaag over de beloofde kernuitstap tegen 2025.’ Test Aankoop juicht wel toe dat de minister haar steun gaf aan een actie van Test Aankoop om plastic voor eenmalig gebruik te bannen uit supermarkten.

Denis Ducarme (MR), minister van Middenstand, Landbouw, Zelfstandigen en KMO’s

Test Aankoop geeft consumentenministers een onvoldoende
© BELGA

Sinds 2015 kan Test Aankoop in naam van een groep consumenten een groepsvordering instellen als die door een onderneming schade heeft geleden. Test Aankoop betreurt dat de minister goedkeuring heeft gegeven om de rechtbank van koophandel bevoegd te maken voor de collectieve rechtsvordering. Dat is volgens de organisatie niet de beste weg om de consumentenbelangen te verdedigen. Ducarme leverde daarentegen wel goed werk met het verbod op glyfosaat, een stof die voorkomt in sommige onkruidverdelgers.

Alexander De Croo (Open VLD), vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

Test Aankoop geeft consumentenministers een onvoldoende
© BELGA

De Croo krijgt de meeste lof van Test Aankoop. Hij startte het zogenaamde Easy Switch-project waarmee consumenten makkelijker van telecomoperator kunnen veranderen. Hij stelde ook voor om een vierde speler toe te laten op de Belgische markt, al houden de gewesten dat voorlopig tegen. Een nieuwe speler zou volgens Test Aankoop een goed antwoord zijn op de vraag naar meer prijsconcurrentie.

Kris Peeters (CD&V), vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten.

Test Aankoop geeft consumentenministers een onvoldoende
© BELGA

Hij richtte een meldpunt op voor klachten over ‘bewuste veroudering’ door de producenten van allerlei toestellen. Er kwamen meer dan 8000 klachten binnen, maar daar gebeurde erg weinig mee, volgens Test Aankoop. Ook de herziening van de hypotheekwet is met een sisser afgelopen. De nieuwe regels die het makkelijker zouden maken om verschillende aanbiedingen te vergelijken, zijn er niet gekomen, maar Peeters slaagde er wel in om de zonnebankcentra beter te reglementeren. En van de 800 malafide webshops die test Aankoop meldde, zijn er ondertussen meer dan 500 opgedoekt.

Maggie De Block (Open VLD), Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Test Aankoop geeft consumentenministers een onvoldoende
© BELGA

43.000 consumenten ondertekenden een petitie voor betaalbare geneesmiddelen, maar de minister bleef volgens Test Aankoop cadeautjes uitdelen aan de farma-industrie en ‘in ons dossier over lippenbalsem die mogelijk schadelijke minerale oliën bevat, vroegen we tevergeefs strengere normen en controles’.

Positief is dat ze wel inging op de vraag van Test Aankoop om in de strijd tegen ongezonde voedingskeuzes een tandje bij te steken, onder meer door de invoering van de Nutri-score, die de voedingswaarde van een product aangeeft door middel van kleuren.

Bart Tommelein (Open VLD), tot voor kort Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie

Test Aankoop geeft consumentenministers een onvoldoende
© BELGA

Test Aankoop twijfelt of de invoering van de slimme elektriciteitsmeters een echte meerwaarde levert. ‘De minister heeft helaas gekozen voor een algemene en verplichte invoering. Wij hadden liever gezien dat de consument zelf zou kunnen beslissen. Zijn beslissing was overhaast en niet objectief.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content