Tessy Moerenhout (1952-2011): De looks van Romy Schneider

Tessy Moerenhout (1952-2011) werd wereldberoemd in Vlaanderen als typiste Betty Bossé uit De Collega’s. En zo zal ze ook altijd herinnerd worden.

Maar Moerenhout had veel meer in haar mars dan de rol van de wulpse mannenverslindster op een Brussels ambtenarenkantoor. Ze speelde tal van andere mooie rollen voor theater en televisie, al maakte borstkanker en alle akelige gevolgen haar leven en werken het laatste decennium quasi onmogelijk.

Tessy Moerenhout studeerde af aan het conservatorium van Brussel, samen met Jaak Van Assche en Gilde De Bal. Via de Kollega’s van Jan Matterne kwam ze bij het MMT terecht, en later ook bij de televisie.

In de reeks was ze de engelbewaarder van Jomme Dockx. In het echte leven durfde Moerenhout al eens botsten met Manu Verreth, toenmalig directeur van het MMT. Het verklaart waarom ze vaak kwam en ging bij het MMT en ook waarom ze het na één jaar bij de Collega’s voor bekeken hield.

Tessy Moerenhout’s carrière begon wervelend. Als jonge vrouw straalde ze iets uit wat het midden houdt tussen erotiek en getormenteerdheid. Twee kwaliteiten die ten volle gezien en benut werden in theater en televisie. Op het scherm speelde ze Maria Speermalie van Herman Teirlinck, in theater vertolkte ze Hedda Gabler, in een regie van Jaak Van Assche. “Vooral bij het begin van haar carrière heeft ze mooie rollen gespeeld,” herinnert Van Assche zich. “Ze had een beetje de looks van Maria Schneider.’

Later was ze als rijpere vrouw nog te zien in Het Pleintje, en Ons Geluk, twee keer als de echtgenote van Tuur De Weert. Zelf spelen werd de laatste jaren haast onmogelijk, op hier en daar een gastrol voor televisie na. Ze bleef wel actief als lesgeefster aan het conservatorium van Mechelen. Tessy Moerenhout werd 59 jaar.

Michael De Cock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content