‘Terreurverdachte Mohamed Abrini is opgepakt’

Mohammed Abrini © /

Mohamed Abrini (31) is opgepakt. Dat meldt de VRT. Hij zou ‘meer dan waarschijnlijk de man met het hoedje zijn’. Ook een tweede verdachte is gearresteerd.

Volgens de VRT is terreurverdachte Mohamed Abrini (31) opgepakt. Ook een tweede verdachte is gearresteerd. Het federaal parket bevestigt dat er vrijdag twee aanhoudingen zijn gebeurd in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem, maar geeft voorlopig geen namen.

‘Man met hoedje’

De VRT meldt dat Abrini ‘ meer dan waarschijnlijk de man met het hoedje is’ die kon vluchten na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart. De 30-jarige Abrini wordt sinds begin december gezocht voor zijn rol in de aanslagen in Parijs.

Op 11 november 2015, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, voert hij zijn vriend Salah Abdeslam naar de Franse hoofdstad. Het duo wordt gefilmd door de bewakingscamera’s van een servicestation langs de autosnelweg. De Renault Clio waarmee Abrini rijdt, zal 2 dagen later worden gebruikt bij de aanslagen aan het Stade de France. In Alfortville, een zuidelijke voorstad van Parijs, huren Abrini en Abdeslam een studio. Daar zullen de terroristen overnachten die op 13 november toeslaan in de Parijse concertzaal Bataclan.

Sinds de aanslagen in Parijs was Abrini spoorloos. Vermoed werd dat hij ook betrokken was bij de aanslagen in Brussel en Zaventem, en dat hij de “man met het hoedje” was, die samen met de twee kamikazes Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui te zien was op bewakingsbeelden van de luchthaven. Volgens de VRT zijn er in de flat in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar de broers El Bakraoui de aanslagen in Brussel voorbereidden, sporen van Abrini gevonden.

Tweede man: Naïm al-Hamed

De tweede opgepakte man zou de man zijn die in het metrostation Pétillon in Brussel een vluchtig contact heeft gehad met de kamikaze die zich opblies in het metrostation Maalbeek. Het zou gaan om Osama Krayem, hij werd eerder al genoemd als mogelijke verdachte na de aanslagen in Brussel en Zaventem, maar onder de naam Naïm al Hamed. Hij is 28 jaar en had een vals Syrisch paspoort.

Hij zou opgepakt zijn op basis van informatie uit het Brusselse winkelcentrum City 2, waar de sporttassen die bij de aanslagen werden gebruikt, zouden gekocht zijn. (Belga/TE/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content