Terreurdreiging ‘deed criminaliteit dalen’

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) © Belga

In de eerste negen maanden van 2015 is het aantal criminele feiten met 8,8 procent gedaald tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omdat er meer militairen en agenten op straat rondlopen, en de ­pakkans dus groter is.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het aantal criminele feiten daalde van 729.438 naar 664.910, blijkt uit de meest recente statistieken van de federale politie. “De cijfers tonen aan hoe belangrijk de versterkte aanwezigheid van de politie op straat is. Maar ook hoe doeltreffend preventiecampagnes en het gebruik van moderne technologieën – zoals intelligente camera’s – kunnen zijn”, aldus minister Jan Jambon. “Onze politiemensen mogen trots zijn op dit schitterend resultaat”.

Er was verhoogde aanwezigheid van politiediensten, na de aanslagen in Parijs tegen onder meer Charlie Hebdo, en na de antiterreuractie in Verviers.

Minder diefstallen, meer handel in vuurwapens

De vermindering van misdrijven is ongelijk verdeeld.

Een groot deel van het succes werd geboekt in de strijd tegen diefstallen en afpersingen. Er werden 30.000 minder diefstallen en inbraken opgetekend. Vandalisme was goed voor een daling met 7.000 gevallen (10 procent). Maar ook drugs, slagen en verwondingen, belaging en zedenmisdrijven kwamen opvallend minder vaak voor.

De handel en productie van vuurwapens is echter toegenomen met meer dan 50 procent. En ook het aantal gewapende overvallen steeg in het Brusselse met 15 procent. Net als het aanmaken van valse krediet­kaarten en valse profielen (+9 pct), het geweld op trams (+27 pct) en het aantal ­dossiers over valsemunterij (+68 pct). Ook het aantal terrorismedossiers is logischerwijs sterk gedaald (+60 pct).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content