Wouter Beke: ’85 procent tegen 11 juli’

© ChoreMonster

Zelfs klusjes ontsnappen niet aan de al overheersende spelletjeswoede.

Minister van Welzijn Wouter Beke bevestigt dat Vlaanderen op 11 juli aan 85 procent van de volwassen bevolking een vaccin zal hebben kunnen aanbieden. Het doel was lange tijd om op de Vlaamse feestdag aan 100 procent te raken, maar dat wordt dus definitief niet gehaald. De tool die liet zien wanneer je een uitnodiging kon verwachten, komt wellicht niet meer online.

Vaccinproducent Johnson & Johnson heeft door productieproblemen beslist om een bepaalde batch niet te gebruiken. “Dat we in de tweede helft van juni niet kunnen rekenen op vaccins van Johnson & Johnson is echt wel een dikke streep door onze rekening”, zei Beke dinsdag bij een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. Bij oudere leeftijdsgroepen lag de vaccinatiebereidheid tussen 90 en 95 procent. Het is volgens de minister niet ondenkbaar dat we aan 90 procent bereidheid zullen raken voor de hele volwassen bevolking.

Dat betekent evenwel dat op de Vlaamse feestdag nog niet iedereen die een vaccin wil, er ook al één gehad zal hebben. De online tool die inschatte wanneer je een vaccin kon verwachten, komt wellicht niet meer online. “Die tool gaf een goede inschatting, maar we zien nu toch wel wat verschillen tussen de vaccinatiecentra, waardoor hij misschien wel klopt voor het ene, maar niet voor het andere centrum”, aldus de minister. “Ik voel terughoudendheid om de tool weer online te zetten, omdat ik vrees dat het foute verwachtingspatronen zou creëren.”

De vaccinatiecentra zullen open blijven tot half oktober. In de staart van de vaccinatiecampagne zullen ze worden gebruikt voor de 16- en 17-jarigen en de mensen die hun tweede prik hebben gemist door bijvoorbeeld vakantieplannen. Voor de derde prik zal zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van reguliere kanalen, zoals bedrijfsgeneeskundige diensten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content