Universiteit Hasselt gaat onze verplaatsingen in kaart brengen

Wetenschappers van de Universiteit Hasselt gaan een grootschalig project uitvoeren om het menselijke verplaatsingsgedrag te voorspellen.

Aan de hand van gps- en gsm-systemen gaan wetenschappers van de Universiteit Hasselt (UHasselt) samen met acht andere onderzoeksinstellingen een grootschalig project uitvoeren om het menselijke verplaatsingsgedrag te voorspellen. Ze willen achterhalen hoe, wanneer en waarom we ons voortbewegen, zodat strategische beslissingen over mobiliteit en andere toepassingen hierop kunnen afgestemd worden

“Het is de bedoeling om aan de hand van nauwkeurige data, waaronder signalen van gps en gsm, te gaan voorspellen hoe wij ons verplaatsen”, zegt prof. dr. Davy Janssens. “Naast de gegevens over de locaties en de tijdstippen waarop we ons in beweging zetten, willen we ook weten waarom mensen ergens naartoe gaan, hoe lang ze er blijven en welke vervoersmiddelen ze hiervoor gebruiken. Die combinatie zal leiden tot een model, dat kan aangewend worden om voorspellingen te doen over onze mobiliteit. Vervolgens kunnen we daar onze beleidsmaatregelen op afstemmen.”

Elektrische wagens opladen

Een voorbeeld: “Het gebruik van de elektrische wagen zal steeds meer ingeburgerd geraken. Mogelijk zal hierdoor echter ons verplaatsingsgedrag veranderen, omdat deze voertuigen een beperkte afstand kunnen afleggen. Met ons model kunnen we bijvoorbeeld zien waar en wanneer chauffeurs hun voertuig opladen, zodat het aanbod van stroom hierop kan aangepast worden om overbelasting van het netwerk te vermijden.”

2,3 miljoen euro

Het Instituut voor Mobiliteit (IMOB), verbonden aan de Universiteit Hasselt, is de coördinator van dit Europese project, waaraan negen instellingen uit zeven landen deelnemen. Europa maakt er 2,3 miljoen euro voor vrij, verspreid over drie jaar. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content