Tieners zitten meer dan 14 uur per week aan computer

© Thinkstock

Uit een masterproef voor de Universiteit Antwerpen blijkt dat tieners meer dan 14 uur per week doorbrengen aan een computer.

Computers en het internet beheersen het leven van heel wat jongeren. Volgens een studie van Patrick Soreyn, docent in de lerarenopleiding van de Universiteit Antwerpen, brengen leerlingen uit het secundair onderwijs gemiddeld meer dan veertien uur per week door aan de computer. Nog geen twee uur daarvan gebruiken ze voor schoolwerk.

Uit het onderzoek dat Soreyn voor zijn masterproef deed, blijkt dat jongeren meer tijd besteden aan schoolwerk naarmate ze door hun ouders begeleid worden bij hun computer- en internetgebruik.

Veiligheid

“Communicatie lijkt het sleutelwoord te zijn binnen die begeleiding”, zegt Soreyn. “Praten met je kinderen over het gebruik van de nieuwe media en over hun veiligheid op het net en samen gebruikmaken van die nieuwe media, hebben een positief effect op de studietijd.”

Volgens Soreyn, die een vragenlijst voorlegde aan 452 leerlingen uit de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs, kunnen ouders best een beperkte controle houden op wat hun kinderen doen op hun computer, eventueel aangevuld met beperkingen op het vlak van tijdstip en/of duur van het gebruik.

Schoolwerk

Momenteel blijken vooral meisjes al vaak begeleid te worden bij hun computer- en internetgebruik. Ze worden ook vaker gecontroleerd, maar krijgen niet meer tijdsbeperkingen opgelegd dan jongens. “Meisjes besteden ook meer tijd aan schoolwerk”, zegt Soreyn. “Jongens brengen dan weer meer tijd aan de computer door als ontspanning.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content