Miljardair Branson onthult vliegtuig voor ruimtetoerisme

De Britse miljardair heeft maandag, samen met de Amerikaanse vliegtuigontwerper Burt Rutan, zijn langverwachte vliegtuig voor commerciële ruimtevluchten voorgesteld.

Aan het ruimteschip, dat de naam ‘Eve’ meekreeg, wordt sinds vier jaar in het diepste geheim gewerkt. Op de Mojave-luchthaven ten noordoosten van Los Angeles is maandag voorlopig alleen maar het groterere moedervliegtuig gepresenteerd. Het ruimtetoestel zelf blijft voorlopig geheim.

Het draagvliegtuig ‘White Knight Two’ zal de eigenlijke ruimtecapsule – ‘Space Ship Two’ – naar 15.000 meter hoogte brengen en daar loshaken, vooraleer de raketmotoren worden gestart.

Het vliegtuig werd door de onderneming van Branson, Virgin Galactic, in samenwerking met Rutan ontwikkeld. Afgelopen jaar kende het project een tegenvaller, nadat bij een zware explsoie op de testbasis drie technici om het leven kwamen.

Gewichtloosheid
Het vliegtuig kan twee crewleden en zes passagiers vervoeren. Kandidaat-astronauten moeten 200.000 dollar of 127.000 euro ophoesten voor een ruimtetocht van 2,5 uur met vijf minuten gewichtloosheid.

Meer dan 250 mensen uit 30 landen verzekerden zich al van een ruimtereisje. Volgens Branson zal de eerste vlucht over zo’n anderhalf jaar kunnen plaatsvinden, na intensieve tests. “Het wordt de reis van hun leven”, beloofde Branson maandag op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content