Kinderen van negen jaar op internet

© Thinkstock

Van de 9- tot 16-jarigen gaat 93 procent regelmatig online. Dat maakte Child Focus bekend op een persconferentie naar aanleiding van Safer Internet Day.

Belgische kinderen begeven zich gemiddeld vanaf hun negende op het internet. Van de 9- tot 16-jarigen gaat 93 procent regelmatig online. Op een weekdag wordt er gemiddeld één uur gesurft, in het weekend of op vakantiedagen het dubbele.

Dat maakte Child Focus bekend op een persconferentie naar aanleiding van Safer Internet Day.

Sociale netwerksitesZo’n 83 procent van de 13- à 14-jarigen hebben een profiel op een sociale netwerksite als Facebook. Ook 24 procent van de 9- à 10-jarigen bezoekt de websites, wat opmerkelijk is aangezien kinderen jonger dan 13 volgens de gedragscodes van deze sites geen profiel mogen aanmaken.

In tegenstelling tot wat velen misschien denken gaan Belgische jongeren bewust om met hun privacy: 72 procent van de profielen van jongeren zijn beschermd door privacy-instellingen.

Maar liefst 38 procent van de 9- tot 16-jarigen had al een negatieve ervaring online. Dat gaat van cyberpesten tot het te zien krijgen van pornografische beelden of het ontvangen van seksueel getinte berichten. Verontrustend is dat slechts de helft van hun ouders zich hiervan bewust is.

Preventie

De cijfers zijn volgens Child Focus het bewijs dat preventie een must is. Naar aanleiding van de Safer Internet Day hield Child Focus twee workshops rond veilig internet voor ruim veertig kinderen uit het zesde leerjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content