Concurrent voor WikiLeaks in de startblokken

© EPA

Daniel Domscheit-Berg, de vroegere woordvoerder van WikiLeaks, hoopt dat OpenLeaks.org maandag online gaat.

Enkele voormalige medewerkers van WikiLeaks die ontevreden zijn over de manier waarop Julian Assange de organisatie leidt, lanceren een concurrerend project: OpenLeaks.

Daniel Domscheit-Berg, de vroegere woordvoerder van WikiLeaks, zei aan CNN te hopen dat de website maandag online gaat.

Verzwakt
In een documentaire die zondagavond op de Zweedse televisie werd getoond, zei Domscheit-Berg dat Assange WikiLeaks heeft verzwakt. “De focus ligt te zeer op één persoon, en die ene persoon is altijd zwakker dan een organisatie,” luidt het.

In tegenstelling tot WikiLeaks zal OpenLeaks niet rechtstreeks op het internet publiceren, maar partnermedia de mogelijkheid bieden informatie te ontvangen.

Domscheit-Berg omschrijft OpenLeaks als een project met als doel “diensten te leveren aan derden die informatie uit anonieme bronnen willen krijgen”.

Onder vuur
WikiLeaks, dat in 2006 werd opgericht en geheime of gecensureerde documenten publiceert, heeft de voorbije dagen een diplomatieke storm veroorzaakt met de verspreiding van duizenden confidentiële Amerikaanse diplomatieke telexen.

Oprichter Julian Assange zit in Londen in voorarrest. Hij werd dinsdag aangehouden met een Europees arrestatiebevel van Zweden, waar hij verdacht wordt van seksuele delicten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content