Apple maakt zich klaar voor aanval op tv-markt

© Reuters

Op de lancering van de nieuwe iPad deed Apple-CEO Tim Cook ook zijn toekomstvisie uit te doeken. Apple lijkt alles klaar te maken om binnenkort de televisiemarkt over te nemen.

De voorstelling van de nieuwe iPad was Tim Cooks eerste belangrijke presentatie sinds de dood van Apple boegbeeld Steve Jobs. Hoewel sommigen dachten dat het bedrijf enkel nog naar beneden kon na de dood van zijn schepper, blijkt niets minder waar.

De aandeelprijs van de technologiegigant blijft stijgen en Apple is momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Tim Cook wil die positie duidelijk niet opgeven, en de voorstelling van de nieuwe iPad was tegelijkertijd een voorstelling van Apple’s nieuwe strategie om de wereld verder te veroveren.


Apple TV

Enige tijd voor de bekendmaking van de releasedatum van de nieuwe iPad werd er her en der gespeculeerd over de mogelijke komst van een Apple televisietoestel. De televisiemarkt wordt overspoeld door tv-sets die meer weg hebben van computers dan van tv’s en Apple kan natuurlijk niet achter blijven.

Maar het werd al snel duidelijk dat het enkel om een update van het bestaande Apple TV ging. Apple TV is een klein kastje dat rechtstreeks aan de televisie wordt aangesloten en waarvan films en muziek via de harde schijf, iTunes, of het internet kunnen worden bekeken. Apple TV is eigenlijk een van de weinige mislukkingen van Apple, met maar 2,2 miljoen verkochte toestellen sinds de release in 2007.


Apple richt zich op de ‘Real-HD’-ervaring

Toch zal Apple in de toekomst waarschijnlijk met een eigen televisietoestel naar buiten komen. In Tim Cooks visie van het ‘postcomputertijdperk’ lijken alle Apple-producten namelijk afgesteld te zijn op de mogelijkheid met een tv samen te werken.

Om te beginnen richt Apple zich meer en meer op een ‘Real-HD’-ervaring. Er kan gesproken worden van Real-HD wanneer een beeld een resolutie heeft van 1080 verticale lijnen. De resolutie van de nieuwe Apple TV is dan ook van 720p naar 108p bijgesteld en de iPad 3 is in staat foto’s en films van die kwaliteit te maken.

Daarnaast breidt Apple haar iCloud mediaopslagsysteem uit. Op dat systeem kan alle content van iTunes, een computer of van Apple’s servers bewaard worden en wordt de hele bibliotheek van de gebruiker bereikbaar vanop elk Apple-toestel. De iCloud-service was eerder al in staat foto’s, tv-shows en muziek op te slaan, maar vanaf nu kunnen er ook films van de iTunes-winkel op bewaard worden.

Een andere Apple-technologie die alle toestellen met elkaar moet verbinden is AirPlay. Die technologie was al ingebouwd in de laatste besturingssystemen van Apple en stelt de gebruiker in staat content van een telefoon, computer of tablet rechtstreeks op een televisie af te spelen.

In de context van die andere nieuwe technologieën kan de nieuwe versie van Apple TV gezien worden als een klein voorproefje van wat het bedrijf voor de toekomst in pacht heeft. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content