Apple en Google proberen patentenoorlog uit te praten

© Reuters

Na het verdict van één miljard in de zaak Apple-Samsung zouden de CEO’s van beide technologiegiganten elkaar gesproken hebben voor vredesloverleg.

Volgens diverse Amerikaanse media hebben Lary Page (Google) en Tim Cook (Apple) elkaar een paar dagen geleden gesproken aan de telefoon. Ook op lager niveau zouden er tussen beide berdrijven volgens welingelichte insiders onderhandelingen bezig zijn over patenten.

Grootscheeps offensief

Apple won vorige week een megaproces tegen het Koreaanse bedrijf Samsung. Dat heeft de ideeën die aan de basis lagen van de iPhone gejat voor zijn eigen succesvolle Galaxy-smartphones, besliste de jury. Bijgevolg moet Samsung 1,05 miljard dollar betalen, tenzij het de zaak in beroep alsnog kan omkeren.

Vermoed werd dat dat slechts het begin was van een grootscheeps Apple-offensief tegen Google.

Samsungs smartphones en tabletcomputers draaien op Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Steve Jobs, de vorig jaar overleden oprichter en bezieler van Apple, zwoer destijds dat hij Android zou vernietigen, omdat hij vond dat het afgekeken was van de iPhone.

Astronomische advocatenrekeningen

Apple ligt ook in de clinch met een aantal andere fabrikanten van Android-smartphones, zoals HTC en Motorola, dat onlangs door Google werd overgenomen. Na de Samsung-uitspraak werd dan ook gevreesd dat de patentendisputen funest zouden zijn voor de hele mobiele technologie-industrie.

Makers van Android-smartphones zouden verlamd geraken uit schrik voor processen, Apple zou van concurrenten verlost zijn en geen reden meer hebben om zelf te vernieuwen en de astronomische advocatenrekeningen zouden naar de consumenten doorgeschoven worden.

De contacten tussen Page en Cook zouden er echter op kunnen wijzen dat er dan toch vrede op komst is in smartphoneland. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content