Sven Gatz wil burger zeg geven over cultuurbeleid: ‘Dit is geen PR-operatie’

© Belga

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wil met een ‘burgerkabinet’ de Vlaamse burgers inspraak geven in het cultuurbeleid. Bart Caron vindt het initiatief overbodig.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil tegen september een burgerkabinet in de steigers zetten dat burgers de kans biedt om het Vlaamse cultuurbeleid mee vorm te geven, zo heeft hij aangekondigd.

Minister Gatz haalt zijn inspiratie in binnen- en buitenland zoals de G1000. Bij de Verenigde Naties kregen burgers inspraak in het cultuurbeleid, maar ook in Vlaamse steden is al geëxperimenteerd met burgerkabinetten die mee beslissen over de besteding van een deel van het belastinggeld. Gatz wil deze democratische werkvorm nu uittesten op Vlaams niveau.

Iedereen krijgt de kans om zich kandidaat te stellen. Na een grote onlinebevraging wil Gatz een door een externe organisatie samengesteld panel van zo’n 150 burgers vragen om met gemeenschappelijke ideeën en suggesties te komen over cultuurparticipatie.

‘Waarom nemen mensen deel aan culturele activiteiten of waarom net niet? Op welke manier kan de drempel voor cultuurparticipatie verlaagd worden? Hoe kunnen cultuurhuizen beter inspelen op de behoeften van de burger?’, zo werpt Gatz een aantal vragen op.

‘Eigen cultuurshow’

Blijkbaar moet elke minister wel zijn dada hebben.

Bart Caron

Bart Caron (Groen), voorzitter van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media in het Vlaams parlement, vindt het initiatief van Gatz sympathiek, maar overbodig. ‘Weet hij dan niet dat er in de Dorpsstraat vandaag al duizenden initiatieven zijn die zich elke dag inzetten voor het bevorderen van cultuur en participatie? Of wil hij voor zichzelf een eigen cultuurshow?’

Caron vindt dat we beter werk zouden maken van het wegwerken van de belemmeringen. ‘Blijkbaar moet elke minister wel zijn dada hebben. Joke Schauvliege lanceerde het Cultuurforum, een jaarlijks ontmoetingsmoment die haar beleidsdoelen zou versterken en helpen concretiseren.’

In De Ochtend op Radio 1 dient Gatz Caron van antwoord: ‘Dit is geen PR-operatie. Het is zo dat de burger onvoldoende wordt gehoord met betrekking tot cultuurparticipatie. De burger zal de wereld niet veranderen, maar elk initiatief om cultuur te bevorderen, zou moeten worden toegejuicht.’

Het burgerkabinet is volgens de Vlaamse minister complementair aan het Cultuurforum, dat zich richt op het culturele middenveld. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content